Ordonanța privind noile măsuri de sprijin pentru facturi a apărut marți în Monitorul Oficial. Care sunt principalele prevederi

energie electrica Sursa foto: ACUE

UPDATE 10.15 Ordonanța de urgență a fost publicată în Monitorul Oficial. Au rămas aceleași plafoane de preț stabilite pentru consumatori, dar și diversele discriminări despre care Economedia a scris aici. Producătorii de gaze vor fi în continuare obligați să vândă gaz cu 150 lei/MWh și se păstrează supraimpozitarea cu 80% a venitului suplimentar realizat de producătorii de energie electrică.

Principalele prevederi:

Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022—31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuție de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:
a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;
c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022—31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:
a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici;
b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică.

Prețul final facturat se aplică și în cazul locurilor de consum ale clienților casnici racordate începând cu data de 1 ianuarie 2022.

În cazul clienților casnici care nu pot beneficia de prevederi în funcție de consumul anului 2021, dar al căror consum înregistrat în anul 2022 se încadrează în oricare din tranșele de consum prevăzute, precum și în cazul clienților casnici și noncasnici racordați începând cu data de 1 ianuarie 2022, furnizorii emit în luna februarie 2023 facturi de regularizare a consumului facturat anterior aferent perioadei de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență, utilizând prețul final conform tranșei aferente de consum, și facturează consumul înregistrat după data reîncadrării la prețul final corespunzător tranșei de consum.

Componenta de furnizare a energiei electrice și/sau a gazelor naturale este de 73 lei/MWh pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, respectiv 12 lei/MWh pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale.

În perioada 1 aprilie 2022—31 octombrie 2022, furnizorii de gaze naturale au obligația de a constitui în depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale un stoc minim de gaze naturale pentru asigurarea continuității și siguranței în alimentarea clienților săi finali/asigurarea consumului propriu și suportabilității prețului de către aceștia. Cantitățile de gaze naturale reprezentând stocurile minime ce urmează a fi înmagazinate de fiecare furnizor vor reprezenta minimum 30% din cantitatea de gaze naturale necesară consumului clienților finali din portofoliul propriu/consumului propriu.

În perioada 1 aprilie 2022—31 martie 2023, producătorii de gaze naturale care desfășoară atât activități de extracție onshore și/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activități, cât și activități de vânzare a gazelor naturale au obligația să vândă, cu prețul de 150 lei/MWh, cantitățile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă către furnizorii clienților casnici, pentru a asigura în perioada respectivă necesarul de consum al clienților casnici din producția curentă și din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale.

În perioada de aplicare a dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență, venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică se impozitează cu 80%

Știrea inițială:

Ordonanța de urgență privind noile măsuri de sprijin pentru facturi nu a fost publicată în Monitorul Oficial, marți, până la ora redactării acestei știri, deși a fost adoptată încă de vineri de către Guvern. Surse din Guvern spun pentru Economedia că Ministerul Energiei a trimis la Monitorul Oficial o altă versiune decât cea aprobată de către Executiv.

Guvernul a aprobat vineri Ordonanța de urgență privind măsurile de sprijin pentru facturi care vor fi aplicate în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, a anunțat inițial ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe Facebook.

Ulterior, premierul Nicolae Ciucă a detaliat noile măsuri.

Cu toate acestea, nu este clar în ce formă au rămas toate măsurile, de exemplu impozitarea companiilor de energie.

Nu este clar nici care este impactul bugetar al măsurilor. Surse Economedia spuneau vineri că ministrul Finanțelor Adrian Câciu și ministrul Energiei Virgil Popescu au ajuns la un acord cu privire la măsurile de sprijin pentru facturi, o variantă prin care impactul bugetar să scadă de la 5 miliarde lei până la finalul anului.

O analiză internă realizată de PSD arăta că schema pentru facturi pregătită pentru 1 aprilie va costa bugetul de stat 40 de miliarde de lei, conform documentului obținut de Economedia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Vă rugăm să ne spuneți pretul pe matri cubi la gaze naturale, nu kwh, prntru că contoarele noastre în metri cubi. Și vrem prețul exact.

  2. Vă rugăm să ne spuneți pretul pe matri cubi la gaze naturale, nu kwh, pentru că contoarele noastre sunt în metri cubi. Și vrem prețul exact.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.