Organizația Internațională a Muncii avertizează: Este puțin probabil ca inteligența artificială să distrugă majoritatea locurilor de muncă, dar lucrătorii de birou sunt în pericol

G4Media aug. 21, 2023 0 comentarii
Creier - inteligență artificială Pixabay

Probabil că inteligența artificială generativă nu va prelua în totalitate locurile de muncă ale majorității oamenilor, ci va automatiza o parte din sarcinile acestora, eliberându-i pentru a îndeplini alte sarcini, potrivit unui studiu al Organizației Internaționale a Muncii (OIM) publicat luni, scrie Reuters.

Acesta a avertizat, totuși, că munca de birou va fi probabil cea mai afectată, putând afecta mai mult ocuparea forței de muncă feminine, având în vedere că femeile sunt suprareprezentate în acest sector, în special în țările mai bogate.

O explozie de interes pentru inteligența artificială generativă și aplicațiile sale de tip chatbot a stârnit temeri privind distrugerea locurilor de muncă, similare celor care au apărut atunci când a fost introdusă linia de asamblare mobilă la începutul anilor 1900 și după introducerea calculatoarele în anii 1950.

Cu toate acestea, studiul realizat de Organizația Internațională a Muncii a ajuns la următoarea concluzie: „Majoritatea locurilor de muncă și a industriilor sunt doar parțial expuse la automatizare și, prin urmare, este mai probabil să fie mai degrabă completate decât înlocuite de IA”.

Acest lucru înseamnă că „cel mai important impact al tehnologiei este probabil să fie de augmentare a muncii”, adaugă acesta.

Ocupația care va fi probabil cel mai mult afectată de GenAI – capabilă să genereze text, imagini, sunete, animații, modele 3D și alte date – este munca de birou, unde aproximativ un sfert din sarcini sunt foarte expuse la o potențială automatizare, se arată în studiu.

Însă majoritatea celorlalte profesii, precum managerii și lucrătorii din domeniul vânzărilor, sunt doar marginal expuse, potrivit studiului.

Cu toate acestea, raportul agenției a avertizat că impactul inteligenței artificiale generative asupra lucrătorilor afectați ar putea fi în continuare „brutal”.

„Prin urmare, pentru factorii de decizie politică, studiul nostru nu ar trebui citit ca o voce liniștitoare, ci mai degrabă ca un apel la valorificarea politicii pentru a aborda schimbările tehnologice care se află asupra noastră”, a spus acesta.

Foto: Creier - inteligență artificială. Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *