La doi ani şi jumătate după pandemia de COVID-19, există o serie de câştigători clari în cursa pentru readucerea industriei turismului la nivelul la care era înainte de pandemie, iar Europa este în fruntea listei, potrivit datelor publicate de Organizaţia Mondială a Turismului, transmite Bloomberg.
Graţie călătoriilor în interiorul regiunii, precum şi turiştilor americani care au revenit în destinaţiile lor favorite, Europa a atras 68% din cele 477 milioane de sosiri de turişti internaţionali înregistrate la nivel mondial în primele nouă luni ale anului. Este vorba de o revenire până la 81% din sosirile de turişti înregistrate înainte de pandemie.
Organizaţia Mondială a Turismului subliniază că numărul de sosiri de turişti în Europa este mai mult decât dublu (126%) comparativ cu cel înregistrat în primele nouă luni ale anului trecut. De asemenea, cea mai mare cerere pentru vacanţe în oraşele europene sau pe staţiunile de pe coasta Mediteranei s-a manifestat în trimestrul al treilea al acestui an, când sosirile au ajuns la aproape 90% din nivelul înregistrat în 2019.
În urma Europei, pe lista regiunilor cu cea mai puternică revenire a industriei turismului, se situează Orientul Mijlociu, Africa şi cele două Americi care în primele nouă luni au ajuns la 77%, 63% şi respectiv 66% din nivelul înregistrat în perioada similară a lui 2019.
O analiză detaliată a destinaţiilor individuale arată că există câteva ţări din afara Europei care au înregistrat noi recorduri în termeni de sosiri de turişti, depăşind valorile din 2019, potrivit Organizației Mondiale a Turismului. Printre aceste ţări se numără: Etiopia, Honduras, Puerto Rico, Republica Dominicană, Columbia, El Salvador şi Islanda.
În schimb, situaţia este diferită în SUA, unde sosirile de turişti străini au rămas la 34% sub nivelul din 2019. Un număr estimat de şapte milioane de vizitatori este posibil să renunţe să viziteze SUA în 2023 din cauza întârzierilor întâmpinate în procesarea vizitelor, a estimat US Travel Association.
Până la finele lui 2022, Organizaţia Mondială a Turismului prognozează că, la nivel global, industria turismului va ajunge la o revenire până la 65% din nivelul la care era înaintea pandemiei, ceea ce va înseamnă că veniturile din turism ar putea ajunge la 1.200-1.300 miliarde de dolari în 2022, reprezentând o creştere de 60-70% comparativ cu 2021 şi o revenire până la 70-80% din veniturile record de 1.800 de miliarde de dolari înregistrate în 2019.