HORA, organizația reprezentativă a industriei ospitalității din România, care reunește aproape 200 de companii și o cifră de afaceri consolidată de peste 3 miliarde de euro anual, lansează un avertisment pentru coaliția de la guvernare.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Majorarea TVA din HoReCa de la 11% la 21%, în timp ce vom achiziționa materiile prime cu 11%, ar crea o concurență neloială și va duce la falimentul în lanț a sute de firme din sector. (…) Va distruge mii de afaceri și locuri de muncă, iar efectul așteptat va fi invers, va aduce și mai puțini bani la bugetul de stat decât predictibilitatea fiscală și combaterea evaziunii”, transmite organizația patronală.
Situația actuală – HoReCa în cifre, conform raportului analistului Iancu Guda:
- Cifra de afaceri în 2024: 52,17 mld. lei, +8,2% față de 2023. Ajustată la inflație, avansul real este de doar 2,6%, comparativ cu +5,4% creștere a veniturilor disponibile.
- Profitabilitate: cel mai scăzut nivel post-pandemic – 8% în 2024 (vs. 12% în 2023, 16% în 2022), profit net absolut: 4,2 mld. lei, față de 6,3 mld. lei în 2022.
- Forța de muncă: aproximativ 185.000 angajați, dintre care 123.000 în restaurante și baruri.
„Creșterea veniturilor există doar pe hârtie. În realitate, ajustată la inflație, industria abia respiră. Profiturile s-au prăbușit, iar operatorii sunt tot mai fragili”, precizează Iancu Guda, analist financiar.
HORA spune că restaurantele se golesc, consumul este deja în scădere, iar pe lângă asta prețurile la energie și carburant contribuie și ele la declin. Odată cu amenințarea creșterii cotei de TVA la 21%, investițiile s-au blocat, iar anunțurile de vânzări de restaurante se înmulțesc de la o zi la alta.
Conform unui sondaj printre operatori, traficul în restaurante a scăzut masiv, între 40% și 50%, iar unele unități înregistrează scăderi până la 66%.
„Poate la începutul verii eram mai pozitivi și ne gândeam că vom digera mai ușor taxele mai mari și creșterea TVA-ului. Din păcate, vara a venit cu cifre negative și cu o perspectivă foarte proastă pentru toamna–iarna 2025–2026. Dacă cei care ne conduc nu se uită rapid la cifrele reale din HoReCa, ne vom trezi cu o industrie efectiv la pământ. Dacă vom duce și mâncarea la TVA 21% în HoReCa, cred că va fi finalul industriei. Nu ai cum să concurezi atunci când alt segment al economiei are TVA 11%, iar în restaurant același produs este taxat cu 21%. Ce cerem noi este ca mâncarea servită în restaurante să aibă același TVA ca si achiziția de materii prime necesare preparării acesteia. De ce să existe această diferență? O ospitalitate apreciată și susținută se întâlnește în alte țări civilizate din Europa”, afirmă Radu Savopol, fondator 5 to go și președinte HORA.
Estimări HORA: efectele unei majorări la 21%
- Prețuri la consumator: creștere de peste 10%.
- Cifra de afaceri: scădere estimată de peste 15% anul următor.
- Angajați: concedieri masive, afectând zeci de mii de persoane, circa 15% din forța de muncă
- Evaziune fiscală: risc ridicat, în ciuda unei cote TVA mai mari; veniturile către buget ar fi, paradoxal, mai mici.
„Industria ospitalității include peste 35.000 de firme și aproape 400.000 de locuri de muncă, directe și indirecte. TVA-ul majorat pe alimente nu face decât să destabilizeze un sector vital pentru economie”, spune Călin Ionescu, CEO-ul Sphera Franchise Group (KFC, Pizza Hut, Taco Bell și Cioccolatitaliani) și vicepreședinte HORA.
HORA cere cu prioritate:
- Abandonarea oricărei intenții de majora TVA în HoReCa la 21%
- Alinierea cotei de TVA pentru alimente între HoReCa și alte canale de comercializare ale acestora
- Implementarea unor măsuri compensatorii: scutiri fiscale, stimulente pentru digitalizare și investiții, programe pentru formare profesională, intensificarea combaterii evaziunii.
„Avem nevoie de stabilitate, tratament egal și o viziune pe termen lung. TVA-ul trebuie să fie același pentru alimente indiferent de locul comercializării. Atunci HoReCa poate supraviețui și continua să creeze valoare”, spune Daniel Mischie, CEO și co-fondator al grupului City Grill și membru în boardul HORA.
Conferința de presă HORA a avut loc joi, 11 septembrie 2025, la Restaurant Pescăruș, București, cu participarea membrilor Consiliului Director HORA și a analistului Iancu Guda.