OTP Bank România a încheiat primul trimestru cu un profit după impozitare de 15 milioane lei, față de o pierdere de 24 milioane lei anul trecut

otp bank Sursa foto: OTP Bank

Compania spune că nivelul profitului după impozitare a fost influențat de creșterea cheltuielilor operaționale (+12%) și a costurilor de risc (+24%) comparativ cu ultimul trimestru al anului 2022.

Profitul operațional înregistrat în primul trimestru al anului 2023 a fost de 47 milioane RON, în creștere cu 37% față de același trimestru al anului trecut, și față de 35 milioane lei în primul trimestru din 2022. Acesta, conform companiei, a fost sprijinit de efectul creșterii veniturilor totale cu 12% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, cheltuielile operaționale au crescut cu 12% q-o-q, în mare parte din cauza taxei anuale de asigurare a depozitelor plătită în luna ianuarie pentru întregul an. Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, cheltuielile operaționale au crescut cu doar 7% în primele trei luni din 2023, incluzând o creștere a numărului de salariați de 2,5% și o rată anuală a inflației de 14,5%.

„Începutul acestui an reprezintă o tranziție între contextul anului 2022 și îmbunătățirea treptată așteptată pentru principalii indicatori economici pe parcursul acestui an. În aceeași măsură, evoluțiile principalelor linii de business diferă în funcție de tendințele pieței și a modificărilor preferințelor clienților, astfel că suntem mulțumiți de performanța primului trimestru al anului. Am obținut rezultate financiare bune, cu creșteri ale veniturilor și a profitabilității operaționale comparativ cu anul precedent, consolidând poziția băncii într-o perioadă în care unele segmente de business prezintă anumite provocări”, a declarat Gyula Fatér, CEO OTP Bank România.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 10% trimestru la trimestru, ajungând la un total de 208 milioane lei. Un efect pozitiv, care a contribuit semnificativ la îmbunătățirea indicatorului, vine din operațiunile de management al nivelului de lichiditate, în timp ce veniturile nete din comisioane au crescut cu 40%, în principal pe baza comisioanelor de reziliere anticipată a contractelor de leasing. Tendința de îmbunătățire a marjei nete de dobândă a continuat; creșterea a fost de 49 de puncte de bază față de trimestrul trecut, ajungând la 4,02%.

În primul trimestru, costul total al riscului a crescut cu 24% față de trimestrul precedent ajungând la  -29 milioane lei, în urma modificării volumelor provizioanelor pentru alte riscuri. Provizionarea pentru deprecierea creditelor a scăzut cu 15% de la trimestru la trimestru (-2% față de anul trecut).

Volumul creditelor performante a scăzut cu 2% în primul trimestru al anului comparativ cu cel anterior, în urma reducerii cu 4% a zonei de credite de retail, în principal datorită proporției ridicate de rambursări anticipate. La nivel anual, comparativ cu primul trimestru al anului trecut, segmentul de finanțări pentru IMM-uri a crescut cu 3%, cel al creditării corporate cu 10%, în timp ce zona de leasing a avut un plus de 20%.

Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a scăzut cu 1% comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, urmând o tendință de moderare similară cu cea din zona de creditare. Comparativ cu primul trimestru din 2022 însă, volumul depozitelor a crescut cu 12%, alimentat de creșterea depozitelor la termen. Raportul net credite/depozite a continuat să se îmbunătățească și a scăzut la 115% (-1 pp trimestru la trimestru și cu -9 pp y-o-y).

Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 19,6 miliarde lei, în creștere cu 6% față de nivelul consemnat în luna martie 2022.

Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 21,96% (+1,19 pp de la an la an),  impactată de creșterea mai accentuată a fondurilor proprii.

În primele trei luni ale acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 187 miliarde HUF (2,368 miliarde lei) în timp de pierderea contabilă/profitul consolidat a fost de 195 miliarde HUF (2,465 miliarde lei).

Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (43 miliarde HUF/ 545 milioane lei), DSK Bank din Bulgaria (36 miliarde HUF/ 451 milioane lei), Croația (13 miliarde HUF/ 162 milioane lei), Serbia (16 miliarde HUF/ 208 milioane lei), Slovenia (20 miliarde HUF/ 256 milioane lei) Ucraina (13 miliarde HUF/ 160 milioane lei), Rusia (18 miliarde HUF / 227 milioane lei), Muntenegru (4 miliarde HUF/ 56 milioane lei), Moldova (4 miliarde HUF/ 57 milioane lei) și subsidiara din Albania (4 miliarde HUF/ 48 milioane lei).

Sursa foto: OTP Bank

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *