Pachetul de sancțiuni pregătit de UE și SUA împotriva Rusiei: Sunt vizate bănci, persoane fizice și importuri de tehnologii și resurse / Măsurile, mai dure decât cele aplicate după anexarea Crimeei

Vladimir Putin

SUA și Uniunea Europeană au conturat un pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în cazul în care președintele Vladimir Putin decide să invadeze Ucraina, scrie Bloomberg. Măsurile s-ar încadra în mai multe categorii, inclusiv: restricții privind refinanțarea datoriei suverane rusești, sancțiuni financiare și identificarea persoanelor și entităților apropiate de Kremlin. Aliații occidentali lucrează, de asemenea, la o serie de măsuri legate de comerț, care acoperă bunuri și sectoare cheie.

Administrația Biden și omologii săi europeni au lucrat împreună timp de câteva săptămâni pentru a stabili detaliile pachetului, care este acum aproape de a fi finalizat, au spus sursele Bloomberg. Măsurile depășesc pedepsele aplicate Moscovei după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Aliații au ajuns la un acord că sancțiunile ar fi implementate în cazul unei invazii. Cu toate acestea, nu există încă un acord comun cu privire la declanșarea sancțiunilor din alte potențiale motive. Nu există un acord nici asupra consecințelor unor acte agresive sau destabilizatoare care nu echivalează cu o invazie completă a Ucrainei de către forțele ruse. Kremlinul a sprijinit separatiștii din estul Ucrainei, iar SUA și alții au avertizat că Rusia ar putea opta și pentru o incursiune limitată în acele zone.

Sancțiunile financiare ar interzice unora dintre cele mai mari bănci din Rusia să facă anumite operațiuni interbancare în dolari americani, cum ar fi clearing-ul.

Restricțiile financiare suplimentare ar putea însemna înghețarea activelor pentru un anumit grup de bănci și entități legate de stat, precum și limite privind tranzacțiile, împrumuturile și accesul la piețele de capital. Probabil și băncile care au fost folosite în trecut pentru a încerca să eludeze sancțiunile vor fi afectate.

SUA și aliații săi europeni au încercat să concentreze pachetul într-un mod care să minimizeze consecințele negative neintenționate și orice daune colaterale asupra propriilor economii și companii.

Măsurile financiare ar putea include unele avertismente. De exemplu, Germania și alte țări importante din Europa de Vest au căutat scutiri pentru sectorul energetic de la o potențială interdicție de clearing, protecții pentru unele contracte existente, precum și așa-numitele perioade de convenție și de încetare.

SUA și aliații săi lucrează, de asemenea, cu alte națiuni pentru a diversifica aprovizionarea cu gaze a Europei, pentru a evita șocurile de aprovizionare în cazul în care Rusia va întrerupe fluxurile de gaze către Europa.

Retragerea Rusiei din sistemul de plăți internaționale Swift este, din punct de vedere tehnic, încă pe masă, spun oficialii, dar ei recunosc că ar fi o mișcare extrem de problematică, deoarece ar provoca ravagii și în economiile occidentale și o serie de guverne europene au indicat că nu acceptă astfel de consecințe.

De asemenea, sunt în curs de elaborare măsuri ce vor viza oligarhii și entitățile ruse, inclusiv întreprinderile de stat, prin sancțiuni ce combină interdicții de călătorie și comerț și înghețare a activelor.

Pe lângă sancțiuni, SUA și UE vor implementa o serie de restricții comerciale și legate de comerț. Acestea ar putea include controale și interdicții la export în industrii tehnologice și sensibile, cum ar fi semiconductorii, industria aerospațială, apărarea, tehnologiile de supraveghere cibernetică, bunurile și echipamentele de lux utilizate în industria petrolieră. De asemenea, ar putea fi impuse restricții asupra bunurilor utilizate atât în ​​scopuri civile, cât și în scopuri militare, cum ar fi în calculul cuantic.

Ar putea fi introduse limite la importurile de metale, cum ar fi oțel și fier, și produse chimice, au spus oamenii.

Pe lângă orice pachet comun transatlantic de măsuri, există așteptarea ca Germania să împiedice gazoductul Nord Stream 2 să funcționeze în cazul unei invazii.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *