Birocraţia şi reglementarea excesivă, lipsa forţei de muncă şi alte probleme structurale ale economiilor europene se regăsesc şi în economia românească, cele mai multe amplificate de factori locali, susţine directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete, transmite Agerpres.
„Mediul de afaceri european este îngrijorat de mărirea decalajului între economiile UE şi cele ale SUA şi Chinei şi propune acţiuni concrete şi imediate pentru creşterea competitivităţii europene. Aceasta ar trebui să devină prioritatea noastră în următorii 5 ani, dacă dorim să ne păstrăm valorile şi modelul economic şi social european. Printre măsurile propuse de BusinessEurope se numără reducerea birocraţiei, scăderea costurilor la energie, integrarea completă a Pieţei Unice, stimularea economiei digitale şi promovarea inovaţiei. Toate aceste decalaje, alimentate de birocraţia şi reglementarea excesivă, de lipsa forţei de muncă şi alte probleme structurale ale economiilor europene se regăsesc şi în economia românească, cele mai multe amplificate de factori locali. Discuţia despre competitivitatea economiei româneşti trebuie relansată, înainte de a fi prea târziu, şi susţinută de o strategie economică pe măsură”, a afirmat Radu Burnete, director executiv Concordia, citat în comunicat.
Potrivit acestuia, BusinessEurope, organizaţia reprezentativă pentru mediul de afaceri european care reuneşte confederaţiile patronale din 36 de ţări, inclusiv Concordia, a lansat miercuri documentul „Reboot Europe: Europe’s economic success – everyone’s business”, care conţine priorităţile de afaceri pentru noul ciclu al Uniunii Europene.
Astfel, sunt propuse 8 acţiuni cheie pentru a readuce economia UE pe drumul competitivităţii, de la punerea în aplicare a unor politici economice solide, până la pregătirea pentru următoarea extindere a UE.
„Ultimele date statistice arată că PIB-ul per capita al Uniunii Europene a stagnat la 70% faţă de cel al SUA, în timp ce China a avut o creştere de la 3% la 30%, în ultimii 30 de ani. Stagnarea economică a Europei este generată de creşterea lentă a productivităţii din ultimele decenii, din cauza mai multor factori, cum ar fi: costurile ridicate la energie, reglementările excesive, procedurile îndelungate de autorizare, dar şi lipsa competenţelor şi a forţei de muncă. Toate acestea împiedică UE să îşi atingă obiectivele sale în tranziţia verde, digitală, socială şi de securitate”, se menţionează în comunicat.
Inovaţia şi productivitatea sunt esenţiale pentru atingerea obiectivelor cheie pentru strategia UE, respectiv decarbonizare fără dezindustrializare, materializarea deplină a oportunităţilor aduse de digitalizare, continuarea modelului social european chiar şi în contextul unei îmbătrâniri demografice, susţinerea principiilor şi valorilor europene la nivel internaţional, inclusiv sprijinirea Ucrainei.
„Noua legislatură a Parlamentului European, precum şi noua Comisie Europeană, aflată sub un al doilea mandat al Ursulei von der Leyen, constituie momentul cheie pentru a reseta economia europeană, rămasă în urma competitoarelor sale directe, americană şi chineză”, menţionează sursa citată.
În aceste condiţii, printre cele 8 acţiuni propuse se numără: politici economice solide care să îmbunătăţească investiţiile în companiile europene şi care să aducă pe un trend ascendent industria şi serviciile UE, precum şi comerţ internaţional deschis şi o ordine mondială sigură, prin implementarea înţelegerilor comerciale şi asigurarea că acestea rămân viabile şi eficiente de-a lungul timpului.
Pe lista de propuneri se mai află: politici de susţinere în materie de climă şi energie care să adreseze costurile mari de energie şi să diversifice resursele energetice, în susţinerea obiectivului de neutralitate climatică; o piaţă unică cu reglementări mai puţine şi mai inteligente, prin care bunurile, serviciile, oamenii, capitalul şi informaţiile să poată circula mai facil şi IMM-urile să se poată dezvolta mai rapid în Europa.
Alte acţiuni propuse vizează mai multe oportunităţi pentru economia digitală a UE care să implementeze reglementările digitale, să îmbunătăţească competenţele, interoperabilitatea şi capacităţile de creştere ale companiilor europene, precum şi politici ambiţioase de cercetare şi inovare, prin care să fie prioritizate investiţiile UE pentru competitivitate industrială, să fie îmbunătăţite parteneriatele public-privat şi ecosistemele de cercetare şi inovare.
Pe listă se mai află: politici sociale echilibrate şi pentru ocuparea forţei de muncă, care să răspundă nevoilor companiilor şi angajaţilor, să încurajeze mobilitatea, să gestioneze lipsa forţei de muncă, lipsa competenţelor şi care să lase spaţiu pentru politici negociate de partenerii sociali, precum şi pregătirea pentru următoarea extindere UE, care să fie una meritocratică, să sprijine cele nouă state candidate în îndeplinirea standardelor europene şi să asigure că UE face adaptările necesare pentru a spori competitivitatea şi prosperitatea.
Confederaţia Patronală Concordia este partener social reprezentativ la nivel naţional şi reprezintă companii cu peste 350.000 de angajaţi din 17 industrii esenţiale pentru economie, ce generează mai mult de un sfert din PIB-ul României. Concordia este membru al BusinessEurope, organizaţia care reuneşte confederaţiile patronale din 36 de ţări şi reprezintă mediul de afaceri în procesul de elaborare a politicilor europene, în dialogul cu partenerii sociali europeni şi instituţiile UE.