Panică în capitala Chinei, în timp ce orașul ridică noi centre de carantină și impune noi restricții din cauza înmulțirii cazurilor de Covid

Beijing Covid Sursa foto: Dreamstime

Locuitorii din capitala Chinei goleau rafturile supermarketurilor și suprasolicitau aplicațiile de livrare vineri, în timp ce guvernul orașului a ordonat construirea accelerată a centrelor de carantină COVID-19 și a spitalelor de campanie, scrie AP.

Incertitudinea și știrile, neconfirmate, despre o închiderea unor cartiere din Beijing au alimentat cererea de alimente și alte provizii, ceva ce nu s-a mai văzut în oraș de luni de zile.

Cazurile zilnice de COVID-19 din întreaga țară ating recorduri, cu 32.695 de cazuri raportate vineri. Dintre acestea, 1.860 au fost în Beijing, majoritatea asimptomatice.

Centrele de carantină improvizate și spitalele de campanie ridicate în grabă în săli de sport, centre de expoziții și alte spații interioare mari și deschise au devenit celebre pentru supraaglomerarea, condițiile sanitare precare, rezervele de hrană limitate și luminile care stau aprinse 24 de ore.

Majoritatea locuitorilor din oraș au fost deja sfătuiți să nu-și părăsească locuințele, unele dintre acestea fiind împrejmuite cu garduri. La intrări, lucrătorii îmbrăcați din cap până în picioare în costume albe de protecție împotriva riscurilor opresc persoanele neautorizate și se asigură că rezidenții își scanează aplicațiile de sănătate de pe telefoanele mobile pentru a putea intra.

Unele dintre serviciile de livrare de alimente din Beijing au ajuns la capacitate maximă.

O creștere a cererii, combinată cu o lipsă de lucrători, a făcut ca unii clienți să nu poată rezerva vineri sloturi în aceeași zi pentru alimente și provizii de la servicii populare de alimentație online, cum ar fi Freshippo de la Alibaba și Meituan Maicai.

La o conferință de presă organizată vineri după-amiază, purtătorul de cuvânt al guvernului orașului, Xu Hejian, a declarat că este necesar “să se consolideze managementul și garantarea serviciilor” centrelor de carantină și a spitalelor de campanie unde sunt transportați de către poliție cei care au fost testați pozitiv pentru COVID-19 sau care au fost în contact strâns cu o persoană infectată.

Autoritățile trebuie să “accelereze în continuare” construcția acestora și să “coordoneze alocarea de spațiu, facilități, materiale, personal și alte resurse”, a spus Xu.

În ultimele zile, oficialii au insistat în mod repetat asupra faptului că China trebuie să își mențină politica fermă “zero-COVID”, care impune închideri, teste în masă și carantină pentru orice persoană suspectată că a intrat în contact cu virusul. Această politică este considerată ca având un impact puternic asupra economiei și distrugând vieți în multe orașe chineze, ceea ce a determinat Organizația Mondială a Sănătății și alte organizații să solicite o schimbare de abordare – apeluri pe care Partidul Comunist la putere le-a respins.

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: