Panifcom, companie de panificație din zona Moldovei, și-a adjudecat licitația de concesionare, prin care are dreptul să folosească 6,2 hectare din fosta platformă industrială Fortus, transmite Ziarul de Iași.
Panifcom și-a adjudecat licitația de concesionare a 6,2 hectare din fosta platformă industrială Fortus. La procedură a mai participat o firmă, dar prețul licitat pentru redevența anuală a fost sub cel al companiei de panificație.
Potrivit lui Dan Postolea, purtător de cuvânt al Primăriei, Agropan Impex, firmă cunoscută sub brandul comercial Panifcom, a ofertat 141.500 euro pentru redevența anuală, cu doar 500 euro mai mult față de pragul minim al licitației. „Contractul de concesiune poate fi încheiat numai după împlinirea unui termen de 20 de zile calendaristice de la comunicarea rezultatelor”, a declarat oficialul Primăriei.
El a adăugat că oferta celuilalt participant la licitație (Romchim Protect) a fost sub prețul ofertat de Panifcom.
Ce planuri are Panifcom pentru cele 6,2 ha
Agropan Impex a fost solicitantul inițial al terenului de 61.917 mp, suprafață pe care se află mai multe construcții industriale în stare avansată de degradare. Într-un plan de afaceri propus în aprilie 2024, Panifcom s-a angajat să construiască o fabrică de panificație. Firma își propune să producă pâine, chifle, produse de patiserie, prăjituri, plăcinte, clătite, tarte, vafe, pâine prăjită și altele.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Conform solicitării depuse la Primărie, Panifcom ar urma să investească 120 milioane lei pentru construirea fabricii. După finalizarea investiției, în unitate vor lucra 88 de salariați.
„Prin investiția propusă se are în vedere înființarea unei noi unități de producție și diversificarea producției existente prin produse noi care nu au fost fabricate anterior în unitate și o extindere a capacității de producție pentru anumite produse care sunt fabricate în unitatea de producție existentă”, arăta Panifcom în adresa trimisă municipalității ieșene.
În același document, firma s-a angajat să modernizeze halele industriale existente și să amenajeze o unitate modernă din domeniul agro-alimentar, cu asigurarea unui lanț complet de procesare, prin înființarea unor linii de producție specifice industriei de panificație, respectiv: produse de panificație congelate și linii de de fabricație produse de panificație cu hidratare mare, spații de frig și depozitare.
Doar pentru modernizarea halelor sunt necesare 30 milioane lei
O expertiză realizată la comanda Primăriei Iași a relevat că halele sunt puternic degradate, iar fără „o reabilitare temeinică” nu pot fi puse în exploatare. „Valoarea investițiilor pentru aducerea tuturor utilităților în cadrul acestor hale (…) depășesc cu mult valoarea bunurilor în stadiul actual în care se află”, se precizează în raportul de evaluare comandat de Primăria Iași.
30 milioane lei pentru modernizarea halelor
Potrivit raportului, este necesară cel puțin o sumă de 30 milioane lei pentru modernizarea halelor, fără costurile aferente rețelelor de utilități.
Începerea procedurii de concesionare a fost aprobată de o Comisie de resort a Primăriei în luna august 2024. În aceeași ședință, Comisia a aprobat o altă cerere de concesionare, tot pentru Fortus, la o solicitare făcută de data aceasta făcută în numele Panifcom SRL. Compania vrea concesionarea altor 4 ha din fosta platformă industrială în vederea realizării unei fabrici de produse lactate și funcționalități aferente. Comisia a dat undă verde începerii procedurii de concesionare și în cazul acestei suprafețe, dar o decizie în acest sens nu a fost încă adoptată de Consiliul Local. În schimb, licitația pentru cele 6,2 hectare a putut fi organizată după ce plenul CL a dat undă verde în ianuarie 2025.