Paradox economic în județul Mureș: scade producția și cifra de afaceri, dar sunt mai mulți angajați / ”La exporturi, per total, avem un deficit foarte mare. Ne apropiem de un miliard de euro”

munictor industrie Sursa foto: Pixabay

Ultimele date statistice privind starea economico-socială din județ, arată o continuă scădere a producției industriale, dar și a cifrei de afaceri la firmele mureșene, în timp ce numărul salariaților și salariile sunt în creștere, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Mureș.

În primele trei trimestre din an, producția industrială a scăzut cu aproape 30% față de anul trecut, asta după ce și economia a fost în scădere.

De asemenea, deficitul comerțului exterior, adică diferența dintre importuri și exporturi, a ajuns la sume colosale, precizează șeful Direcției de Statistică Mureș, Ioan Matei.

”Suntem tot pe minus la producția industrială, deci la ora asta avem, cumulat, o scădere de aproape 27% față de anul precedent, la fel și la cifra de afaceri avem o scădere de 10%. La exporturi, per total, avem un deficit foarte mare. Ne apropiem de un miliard de euro”, spune Ioan Matei.

Pe de altă parte, datele privind starea socială arată o creștere a numărului de salariați, dar și a venitul mediu net cu peste 400 de lei, față de anul trecut.

”În ceea ce privește numărul de salariați, suntem la 145.000 iar, față de anul trecut, sunt cu aproape 1.000 de salariați în plus. În ceea ce privește câștigurile, chiar suntem pe mici creșteri și suntem în topul național, să zic așa… pentru că suntem pe locul 7, 8 .. Deci, cifrele spun că deși e această scădere a producției industriale, nu s-au făcut concedieri și nu s-au făcut reduceri de salarii”, precizează statisticianul.

Câștigul salarial nominal mediu brut a fost de circa 6.800 de lei pe luna septembrie 2023 în județul Mureș iar cel net, de circa 4.300, cu 420 de lei în plus față de septembrie 2022.

În schimb, indicele câștigului salarial real, calculat în raport cu evoluția prețurilor de consum, a crescut doar cu 1,9%, ceea ce arată că puterea de cumpărare a scăzut cel mai mult la persoanele cu venituri mici sau care nu au avut creșteri salariale.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *