Parcul fotovoltaic de la Teiuş, de 60 MW, va fi pus în funcţiune la finalul lunii aprilie şi se adaugă la cele aproape 600 MW capacităţi deja puse în funcţiune din proiecte finanţate pentru producţia de energie verde, prin PNRR, a declarat luni ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la un eveniment de specialitate, transmite Agerpres.
“Suntem bucuroşi să vă anunţăm că, doar din apeluri din PNRR, proiecte finanţate pentru producţia de energie verde, avem capacităţi deja puse în funcţiune de aproape 600 MW, iar la finalul acestei luni, aprilie, ne aşteptăm să putem pune în funcţiune, probabil cel mai mare proiect din PNRR de până acum. Este vorba de parcul de la Teiuş, 60 MW. Fiecare MW conectat nou la Sistemul Energetic Naţional înseamnă şansa românilor la facturi mai mici, şansa economiei româneşti de a fi mai competitivă, puternică, de a oferi locuri de muncă mai bine plătite”, a menţionat Sebastian Burduja, la Forumul Energiei, organizat de Financial Intelligence.
Potrivit ministrului Energiei, capacitatea de stocare se apropie de 400 megawatt-oră.
“La stocare deja suntem foarte aproape de 400 Megawatt-oră (MWh), în condiţiile în care, la începutul anului trecut, aveam 8 megawatt-oră pentru Sistemul Energetic Naţional. Vedem deja că linia din tabloul Transelectrica, unde avem stocarea, devine tot mai semnificativă în evoluţia producţiei de energie activă în România”, a adăugat ministrul.
Parcul de la Teiuș este construit de Eurowind Energy, dezvoltator şi operator danez de proiecte eoliene, solare şi hibride.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Valoarea totală a proiectului este de 47.155.440 euro (54.987.957 euro cu TVA). Proiectul a beneficiat de un ajutor din partea statului în valoare de 15.000.000 euro, conform Contractului de finanțare nr. 183/30.12.2023, cod RUE 643, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență, Componenta 6 Energie, Măsura de investiții I.1 Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară.
La începutul lunii martie 2025, Eurowind Energy a anunțat că va dezvolta un proiect important de energie eoliană în judeţul Botoşani. Proiectul vizează atingerea unei capacităţi instalate de aproximativ 1.200 MW. Investiţia totală este estimată de peste 1 miliard de euro.
Adrian Dobre, country manager Eurowind Energy România, spunea la vremea respectivă că prioritatea imediată a Eurowind Energy România rămâne finalizarea a două proiecte de energie regenerabilă programate să devină operaţionale anul acesta: parcul fotovoltaic Teiuş (60,2 MW) din judeţul Alba şi parcul eolian Pecineaga (48 MW) din judeţul Constanţa.
În trecut, Eurowind Energy a dezvoltat alte trei proiecte de energie regenerabilă în România: parcurile fotovoltaice din Pufeşti (judeţul Vrancea, operaţional din 2012), Halchiu (judeţul Braşov, operaţional din 2013) şi Mihăileşti (judeţul Ilfov, operaţional din 2013).
Compania Eurowind Energy este prezentă pe piaţa din România din anul 2011.