Parlamentarii români vor să aibă la Palatul Parlamentului, fosta Casa Poporului, o centrală care să funcționeze cu un mix de gaz și hidrogen, astfel încât imensa clădire ce adăpostește sediul mai multor instituții ale statului român să-și asigure din surse interne consumurile energetice și de termie. Licitația a fost lansată în SICAP de către Camera Deputaților și prevede momentan, o cheltuială de 252.000 lei pentru realizarea unui studiu de fezabilitate, contract pe cinci luni.
- Citește aici documentul – Tema-proiectare_cogenerare
Deputații ar vrea soluția la cheie pentru o centrală de cogenerare de înaltă eficiență, amplasată pe terenul aferent Casei, care să livreze curent și apă caldă pentru Palat și care să funcționeze cu un mix de gaz și hidrogen. Mai mult decât atât, o astfel de instalație ar reduce expunerea la radon, un element toxic, care aparent s-a acumulat în cantități mari în pereții clădirii, după cum se precizează în Caietul De Sarcini.
Consturile centralei, capacitatea instalată și numărul de utilizatori ce urmează a deservi urmează să fie stabilite ca urmare a SF-ului.
Iată descrierea exactă a proiectului, după cum apare în SICAP: „Sistem de cogenerare de înaltă eficiență care să asigure necesarul pe bază de energie termică și de apă caldă menajeră, respectiv de energie electrică pentru autoconsum, pentru imobilul Palatul Parlamentului, pe baza unui concept unitar adaptat cerințelor de performanță și eficiență energetică ridicată, de optimizare a consumurilor și costurilor de energie electrică și termică, de reducere emisii de gaze cu efect de seră și de asigurare a unui nivel de confort ridicat”
Imobilul Palatul Parlamentului este proprietatea statului, sediu al mai multor instituţii reprezentative ale statului (Camera Deputaţilor, Senatul, Curtea Constituţională, Consiliul Legislativ) şi administrat conform prevederilor Legii nr. 90/2016.
Imobilul Palatul Parlamentului are alimentare cu energie electrică, energie termică din rețeaua Termoenergetica, apă potabilă, colectare apă canalizare. Imobilul Palatul Parlamentului nu are alimentare cu gaze naturale, aceasta urmând să se realizeze în cadrul proiectului instalării unei centrale în cogenerare.
Surprinde termenul de depunere a ofertelor: 10 zile, adică până pe 21 iunie. Departajarea lor se face în proporție de 50% prin preț șI restul prin experiența echipei de proiect. Finanțarea se asigură din surse proprii
Palatul Parlamentului din Bucureşti este a treia clădire cea mai mare din lume şi a costat, la momentul construcției de către Nicolae Ceaușescu, circa 3 miliarde de dolari. În prezent, costurile cu electricitatea, căldura și apa caldă sunt, raportat la anul trecut, înainte de scumpirile masive din present, de aproape 8 milioane de euro pe an, chiar dacă doar 30% din palat este ocupat.