Parlamentarii USR au depus peste 500 de amendamente la bugetul pe 2023. Cătălin Drulă: “Un buget inflaționist și mincinos”

Catalin Drula USR Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Parlamentarii USR au depus peste 500 de amendamente, transmit reprezentanții Opoziției. Aceștia acuză că bugetul de stat pe anul 2023 pe care PSD și PNL vor să îl adopte “pe repede-înainte” vine cu creșteri de cheltuieli “pentru a păstra toate privilegiile și sinecurile politicienilor de la putere”.

USR a depus peste 500 de amendamente care vizează eliminarea pensiilor speciale și transparentizarea PNDL 3, sprijinirea prosumatorilor din România să producă energie. Parlamentarii USR au mai depus amendamentele pentru creșterea bugetului medicinei de familie, pentru a asigura masă caldă și transport gratuit tuturor elevilor, pentru a reduce impozitarea muncii și pentru a continua proiectele importante de infrastructură.

“Bugetul are cifre umflate și estimări nerealiste, fiind fundamentat pe prognozele aceluiași Institut Național de Statistică responsabil pentru măsluirea cifrelor privind creșterea economică din 2022”, susțin reprezentanții USR.

Cheltuielile statului vor crește semnificativ în 2023: cheltuielile de personal cresc cu 3,59 miliarde lei mai mult, cheltuielile cu bunuri și servicii cresc cu peste 3,5 miliarde lei. Această creștere de cheltuieli în plină criză este o sfidare la adresa românilor care o duc din ce în ce mai greu, sufocați de inflație, de facturi și de rate mari, consideră reprezentanții partidului de opoziție.

Totul este însă prezentat în mod mincinos în proiectul de buget drept o scădere, prin raportare la un PIB umflat cu aproape 156 de miliarde de lei (de la 1.396,2 miliarde lei în 2022 la 1.552,1 miliarde lei proiecția pe 2023).

”În loc să taie din cheltuielile statului pentru a direcționa banii spre investiții, coaliția PSD-PNL continuă risipa, pe spatele românilor și firmelor cărora le-au crescut și le vor crește în continuare taxele și impozitele. Subestimarea cheltuielor și a deficitului bugetar, la pachet cu supraestimarea veniturilor, este subliniată, de altfel, și de Consiliul Fiscal”, spune Cătălin Drulă, președintele USR.

Acesta mai transmite că investițiile prinse în bugetul de stat pe 2023 sunt rupte de realitate. “Aproape 20% din totalul investițiilor anunțate triumfalist ar trebui să vină din PNRR, în condițiile în care reformele de care depind acești bani europeni sunt blocate. De exemplu, coaliția PSD-PNL refuză să elimine pensiile speciale care în bugetul de anul viitor îi vor costa pe români mai mult cu 248 milioane de lei”, menționează USR.

 

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *