Parlamentul amână obligația montării de repartitoare pentru căldură, până pe 31 decembrie 2024

calorifer, incalzire, energie termica, repartitor caldura Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Parlamentul României, prin plenul Camerei Deputaților, în calitate de cameră decizională, a adoptat prelungirea termenului pentru montarea obligatorie a repartitoarelor de căldură până la 31 decembrie 2024, transmite Ministerul Energiei.

Reamintim că aceasta nu este prima dată când se amână montarea obligatorie a repartitoarelor de căldură, fiind deja doi ani de când există aceste amânări vezi AICI și AICI. Proprietarii de apartamente trebuiau să-și monteze contor de căldură sau repartitor la calorifere până la 31 decembrie, altfel riscau amenzi de 1.000 de lei aplicate de primării, după cum a scris Economedia aici.

Co-inițiatorii proiectului sunt Sebastian Burduja, Roberta Anastase, Toma Petcu, Bende Sandor, Lorand Antal, Daniel Zamfir și Radu Popa.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Ministerul transmite că măsurile adoptate includ acordarea unui sprijin financiar substanțial, provenit din Fondul pentru Modernizare, destinat categoriilor de persoane vulnerabile. Acest sprijin va ajuta la acoperirea costurilor legate de achiziția și instalarea repartitoarelor.

Potrivit comunicatului, în România, aproximativ un milion de locuințe încă sunt conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, iar jumătate dintre acestea se găsesc în cele șase sectoare ale capitalei. În București, 275.000 de apartamente nu au încă instalate astfel de sisteme. În actualul context, accentuarea crizei energetice afectează în mod semnificativ cetățenii vulnerabili, sporind riscul de sărăcie energetică și având un impact semnificativ asupra calității vieții. Pentru a contracara această situație, este necesară adoptarea unor măsuri care să ofere sprijin populației vulnerabile în compensarea costurilor legate de achiziția și instalarea unor sisteme tehnice pentru măsurarea consumurilor individuale de energie termică în clădiri de tip condominiu conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice.

„Se încadrează în categoria persoanelor și familiilor vulnerabile acelea cu un venit lunar sub 2.000 de lei pe membru de familie, alături de îndeplinirea condițiilor legate de vârstă și capacitate de muncă, dar și persoanele care sunt în risc de a-și pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situații de boală și/sau dizabilitate. Pragul de vârstă relevant pentru această evaluare este stabilit la 60 de ani, astfel încât toate criteriile de vulnerabilitate sunt îndeplinite pentru a identifica o persoană sau o familie în situație de risc de sărăcie și a le oferi sprijin financiar din fonduri publice. Bugetul măsurii pentru acordarea sprijinului necesar populației vulnerabile pentru compensarea costului aferent achiziției și montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică acordată prin intermediul cardurilor de energie ar urma să fie de 375.000 mii lei, susținut din Fondul pentru Modernizare. Dat fiind faptul că obligația de instalare a contoarelor derivă din obiectivele Uniunii Europene privind eficiența energetică, măsurile de sprijin destinate respectării acestei cerințe se aliniază cu funcția cheie a Fondului pentru Modernizare. Acesta reprezintă un instrument esențial în promovarea eficienței energetice și modernizarea sistemelor energetice”, potrivit comunicatului de presă.

Bugetul măsurii pentru acordarea sprijinului necesar populației vulnerabile pentru compensarea costului aferent achiziției și montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică acordată prin intermediul cardurilor de energie ar urma să fie de 375 milioane lei, susținut din Fondul pentru Modernizare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Parlamentul subventioneaza doar escrocheria de a fura in continuare populatia cu repartitoarele desi contoarele de energie termica montate pe calorifer, coloana sau apartament sunt singurele aparate omologate si autorizate ce pot masura energia termica consumata.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.