Parlamentul va dezbate în regim de urgență proiectul care majorează de la 1 octombrie la 3.000 lei plafonul până la care pensiile nu sunt impozitate / Alte măsuri pentru pensionari

Casa de pensii, pensionari, recalculare pensii Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni că Parlamentul va dezbate în regim de urgență proiectul care majorează de la 1 octombrie la 3.000 lei plafonul până la care pensiile nu sunt impozitate.

„Pentru că azi începe și sesiunea parlamentară, anunț că prima urgență a coaliției PSD-PNL este dezbaterea în regim de urgență a proiectului de lege privind majorarea plafonului de impozitare a pensiilor la 3000 de lei. Adoptăm în proces accelerat acest proiect și dăm astfel timp caselor de pensii să pregătească sistemul pentru a aplica decizia din 1 octombrie”, a declarat Marcel Ciolacu.

În prezent, pentru pensiile de până la pragul de 2.000 lei nu se percepe impozit (10%), iar recent au existat discuții pentru majorarea acestui prag la 3.000 lei.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„Am luat decizia ca toate pensiile sub 3.000 lei să nu mai fie impozitate. Vorbim de o măsură care se va aplica din 1 octombrie pentru aproximativ 3 milioane de pensionari. Miniștrii Muncii și Finanțelor lucrează deja la actul normativ, astfel încât să îl adoptăm la timp în Guvern și pensionarii să primească pensiile cu noul plafon începând din 1 octombrie”, a declarat premierul.

Marți, prim-ministrul spunea că efortul bugetar „nu este foarte mare”, fiind în jur de 800 de milioane de lei.

„Da, a fost trecut acel prag (de 3.000 de lei, n.r.) de aproximativ 800.000 de persoane.  Am vorbit și cu doamna ministru (al Muncii, n.r.), am avut întâlnire și cu ministrul Finanțelor. Și nu vă ascund că mă sfătuiesc în continuare cu doamna primar (al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii, n.r.), cum este și normal. Și ori dădeam o derogare pentru cei 800.000. Dar creșterea nu era uniformă. Puteai să spui că au crescut cu 300-400 lei nominal. Au fost creșteri și mai mari. Și atunci mi se pare corectă această abordare, creșterea pragului până la 3.000 lei la impozitare. Oricum vedem dinamica și a prețurilor și a costurilor. Datoria mea este de a ține aceeași creștere a nivelului de trai, dacă nu și mai mult. Nu este un efort bugetar foarte mare, în jur de 800 milioane lei”.

Ciolacu a anunțat că fondul bugetar lunar de pensii este de 10,3 miliarde lei, iar cheltuielile estimate pe ultimele patru luni din acest an sunt de 8,3 miliarde, comparativ cu cele 10 miliarde lei estimate după recalculare. El spune, astfel, că Guvernul se încadrează în fond și cu creșterea plafonului de impozitare la 3.000 lei. „Cu alte cuvinte, este bugetat”, a precizat Ciolacu.

Premierul a mai anunțat câteva măsuri pentru pensionari:

  • Adoptăm azi o măsură complementară recalculării pensiilor, ce asigură echitate pensionarilor care primesc tichete sociale, medicamente compensate și ajutoare pentru încălzire. Astfel, majorăm pragurile veniturilor obținute de aceștia pentru ca, și după recalculare, cei cu venituri reduse să primească în continuare ajutorul necesar.
  • În cazul tichetelor sociale pentru alimente, creștem limita de venituri de la 2.000 la 2.210 lei. Și pentru pensionarii care beneficiază de compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor majorăm plafonul de venit de la 1.830 lei la 2020 lei pe lună. Astfel, susținem cu fiecare dintre aceste forme de sprijin peste 2 milioane de oameni, pensionari, persoane cu dizabilități și familii cu un singur părinte.
  • Venim cu o decizie importantă și în privința ajutorului pentru încălzire: sumele rezultate în urma recalculării pensiilor nu se iau în calcul la stabilirea drepturilor pentru acest tip de ajutor. Rămâne valabil ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare. În acest fel, ne asigurăm că un număr cât mai mare de pensionari pot primi în continuare sprijinul în perioada 1 septembrie 2024 – 15 octombrie 2025.
  • Închei cu un mesaj pentru pensionari. Toți cei care, în urma recalculării au decizii cu pensii majorate, să aibă certitudinea că această decizie nu mai poate fi anulată! Și ii asigur că nimeni nu se poate atinge de banii lor! De asemenea, toți cei care dovedesc că li s-a aplicat eronat recalcularea pensiei vor primi un răspuns prioritar, cu detalii clare privind rezolvarea situației. Iar în cazul pensionarilor nevăzători și cu dizabilități, pregătim rapid un mecanism de compensare ca să le asigurăm o pensie decentă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: