Plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor au fost adoptate în Parlament

Parlament, Camera Deputaților

Proiectul de lege care prevede plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor a fost adoptat miercuri de Camera Deputaților, măsurile urmând să se aplice de la 1 noiembrie, după promulgarea de către președintele Klaus Iohannis.

UPDATE Proiectul de lege care prevede plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor a fost adoptat de Parlament. Au votat “Pentru” 285 dintre cei 287 de deputați prezenți.

Guvernul estimează că 6 milioane de familii din România vor beneficia de aceste reduceri care vor apărea direct în facturi, fără că oamenii să facă vreun demers, transmite Digi24.ro.

  • Citește aici forma finală a măsurilor de plafonare și compensare – document

Prețurile la energie electrică și gaze naturale se vor plafona, după cum urmează:

a) prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;
b) prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh.

Pe lângă consumatorii casnici, prețurile plafonate se vor aplica și unor noi categorii de consumatori, au decis comisiile de specialitate ale deputaților, respectiv: spitalele (publice și private), unitățile de învățământ (publice și private), creșele (publice și private), ONG-urile, furnizorii de servicii sociale publici și privați, precum și unitățile de cult.

Totodată, deși senatorii au decis să aplice o cotă TVA de 5% pentru energia și gazele livrate operatorilor economici consumatori finali, în loc de cota standard de 19%, deputații din comisii au ales să elimine această prevedere.

În plus, doar întreprinderile mici și mijlocii vor fi scutite de la plata unor tarife. La energie electrică este vorba de scutire de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, a contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență și a accizei. La gaze, IMM-urile vor fi scutite de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuție și accizei.

Inițial, în varianta adoptată de senatori, toți operatorii economici erau scutiți de aceste tarife, însă deputații au eliminat companiile mari.

Deputații au mai hotărât că, pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, Guvernul va aloca bugetelor unităților administrativ teritoriale o subvenție pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei în cuantum de 50% din diferența rezultată între prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh.

Producătorii de energie electrică pe bază de combustibili fosili, inclusiv cogenerare, vor fi exceptați de la impozitarea cu 80% a venitului suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferența dintre prețul de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei/MWh.

sursa foto: G4Media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *