Partea întunecată a mobilierului și a decorațiunilor de casă low-cost

mobila Sursa foto: Pixabay

Fast fashion a intrat în centrul atenției în ultimii ani, mulți consumatori făcând un efort pentru a evita să cumpere haine ieftine, produse în masă. Acum, apare o altă piață dăunătoare mediului. Fast deco, așa cum a fost denumită într-un raport recent, se referă la mobilierul și decorațiunile de casă ieftine produse în vrac. La fel ca și hainele, acestea sunt o imitație ieftină a tendințelor de mare modă și sunt înlocuite rapid de următoarea modă, scrie Euronews.

Decorul rapid este la fel de dăunător pentru mediu ca și moda rapidă

Un raport recent al asociațiilor de mediu franceze a atras atenția asupra impactului tot mai mare al fast deco asupra mediului. Zero Waste France, Les Amis de la Terre și Réseau National des Ressourceries et Recycleries afirmă că problema ecologică este comparabilă cu cea a fast fashion-ului. Autorii raportului arată că fast deco și fast fashion împărtășesc același model de afaceri: cantități uriașe de produse cu costuri reduse și reînnoirea rapidă a colecțiilor.

Sărbătorile comerciale, precum Ziua Îndrăgostiților și Ziua Mamei, sunt folosite pentru a lansa noi colecții și a stimula achizițiile. Ca și în cazul modei, acestea profită de rețelele de socializare prin încurajarea videoclipurilor de „unboxing” și „haul”.

Acest model comercial este exploatat de lanțuri precum Zara Home, H&M și Shein.

„În mod evident, giganții fast fashion, e-commerce și marea distribuție, dar și jucătorii emergenți din domeniul clearance-ului și comerțului electronic, au făcut totul pentru a consolida această tendință pentru a face cât mai mult profit, cu consecințe dezastruoase pentru planetă”, spune Pauline Debrabandere, coordonator de campanie pentru Zero Waste France.

COVID a înregistrat o explozie în materie de fast deco

În timpul COVID, multe persoane au investit în reamenajarea locuințelor lor, ceea ce a dus la un boom al achizițiilor.

Un studiu publicat în ziarul financiar francez Les Échos arată că, între 2017 și 2022, numărul obiectelor de mobilier puse pe piață în Franța a crescut cu 88%.

Chiar și în prezent, 46% dintre cumpărătorii de produse de decorare a locuinței își reînnoiesc elementele din sufragerie cel puțin o dată pe an.

Odată cu creșterea numărului de achiziții, a crescut și cantitatea de deșeuri. Între 2014 și 2020, deșeurile provenite de la articolele de mobilier s-au dublat în Franța.

În prezent, eco-organismele colectează 1,3 milioane de tone de deșeuri de mobilier. Aproape jumătate dintre acestea nu sunt refolosibile, nereparabile și nereciclabile și sunt arse în incineratoare sau îngropate în depozite de deșeuri.

„Confruntat cu o saturație a bunurilor, sectorul decorațiunilor alege să își accelereze ritmul de producție spre niveluri nesustenabile pentru planetă, întotdeauna cu același obiectiv: să creeze dorință din nevoia superficială”, spune Pierre Condamine, responsabilul campaniei de supraproducție la Friends of the Earth France.

„Într-un moment în care limitele planetare sunt depășite, trebuie să reglementăm urgent acest sector pentru a limita consumul excesiv de resurse.”

Grupurile ecologiste pledează pentru reutilizare și reparații

Organizațiile ecologiste doresc ca fast deco să fie înlocuit cu o cultură a reutilizării și a reparațiilor.

Potrivit unei estimări a RREUSE, o rețea europeană de întreprinderi sociale de reutilizare, membrii au reușit să salveze aproximativ 1 milion de tone de bunuri și materiale de la depozitele de deșeuri în 2022.

Acest lucru economisește echivalentul emisiilor anuale de CO2 a peste 108.000 de cetățeni europeni.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: