Partenera magnatului imobiliar Dan Petrescu, mort în accident aviatic în 2021, donează statului 4.200 mp în zona Băneasa din București

padurea baneasa

Un teren forestier în suprafață de 4.239 metri pătrați situat în Băneasa, Strada Băneasa – Socola București – Ploiești nr. F.N, este donat Ministerului Mediului și Pădurilor de către firma Total Asset Management S.R.L., din Caraș-Severin, localitatea Buchin, potrivit unui proiect de HG al Guvernului de acceptare a donației, care a fost și aprobat. Aceasta este firma fostului magnat imobiliar, acum decedat, Dan Petrescu, administrată acum de fosta sa secretară și parteneră de afaceri Anca Surugiu.

Odată trecut la Mediu, terenul va deveni proprietate publică de stat și în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva. Valoarea lui de inventar este de 10.200 de lei, adică 2,2 lei /mp în ciuda faptului că zona Băneasa este una dintre cele mai atractive din București și din țară, cu prețul anumitor terenuri ajungând să coste și sute de euro/metrul pătrat. Cu toate acestea, zona Băneasa este și una care se supune restricțiilor de construcție, în contextul în care aici se află Aeroportul Băneasa.

Total Asset Management este deținută de Anca Surugiu, fost parteneră a magnatului imobiliar, decedat în 2021, Dan Petrescu, și de Cosmin Psaropol, consultant în imobiliare.

Firma are ca obiect principal de activitate leasing operational auto și are o cifră de afaceri, în 2022, de circa 20 de milioane lei. În 2016, cifra de afaceri era de 100 de milioane de lei, în scădere continuă, de atunci.

Firma are două puncte de lucru deschise în București, unul în Bulevardul Theodor Palady, 51 G, al doilea, deschis acum două luni, în 1 martie 2023, în Aleea Modrogan, nr. 4A, sc. A, et. 2, ap. 5, sect. 1, potrivit termene.ro.

Anca Surugiu, pe lângă Total Asset, mai este administrator la Arcade Prooerty Management, Business Management System, Smart Property Leasing, toate din domeniul imobiliar sau consutlanță în imobiliare.

Revenind la donația terenului din Băneasa către stat, iată care este istoria sa, potrivit fundamentării din HG către Mediu: „Terenul forestier în suprafață de 4.239 m.p., care face obiectul donației, a rezultat din dezlipirea imobilului înscris în cartea funciară nr. 281410 a localității București, sector 1, în baza actului de dezlipire autentificat sub nr. 1347/03.10.2022 de Birou Individual Notarial Ștefan Rosana-Olga. Dreptul de proprietate asupra terenului a fost intabulat în baza încheierii dispusă în dosarul nr. 112939/04.10.2022 de O.C.P.I. București – B.C.P.I. Sector 1.

Terenul înscris în cartea funciară nr. 281410 a localității București, sector 1, provine din dezlipirea în două loturi a terenului înscris în cartea funciară nr. 207576 a localității București, sector 1, în baza actului de dezlipire autentificat sub nr. 1094/14.07.2022 de Birou Individual Notarial Ștefan Rosana-Olga. Dreptul de proprietate asupra loturilor rezultate a fost întabulat în baza încheierii dispusă în dosarul nr. 79030/15.07.2022 de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară București – B.C.P.I. Sector 1.

Anterior, societatea a dobândit terenul înscris în cartea funciară nr. 207576 a localității București, sector 1, astfel: suprafața totală de 90.000 mp – din acte (89.998 mp – din măsurători) prin cumpărare, de la Art Bau Iinternational SRL, în baza contractului de vânzare autentificat sub nr. 500/30.03.2015 de Birou Individual Notarial Ștefan Rosana-Olga”.

Potrivit HG amintit, terenul este „curat”, fără litigii. Astfel, nu este grevat de sarcini, nu se află în situație de litigiu cadastral, nefiind impuse condiții în oferta de donație care să fie incompatibile cu proprietatea publică a statului.

Dan Petrescu, considerat unul dintre cei mai bogați și discreți afaceriști români, despre care Ion Țiriac a spus că ar fi chiar mai bogat decât el, și-a pierdut viața într-un accident aviatic în octombrie 2021. În același avion de mici dimensiuni – care decolase de la Milano și avea ca destinație Olbia, Sardinia – se aflau soția și copilul acestuia, Regina Balzat și Dan Ștefan Petrescu, dar și alte cinci persoane. Omul de afaceri fusese partener de afaceri și cu Ion Țiriac și avea prietenii și cu alți oameni de afaceri români, precum și cu moguli media ca Adrian Sîrbu. Principala parte a averii ar fi provenit din imobiliare, Petrescu având contracte pe zeci de ani cu giganți din retail cărora le închiria spații în hale anterior construite, dar și construcții de sute de apartamente în zone rezidențiale de lux. O estimare reală a avetii lui Dan Petrescu nu a existat niciodată, aceasta putând fi, potrivit mai multor articole din presă, între 1 și 3 miliarde de euro.

Anca Surugiu era partenera de afaceri a lui Dan Petrescu în mai multe firme, pe care le administra, în numele lui.

Nu este clar cum se face împărțirea averii lui Petrescu, singura rudă rămasă ce poate emite pretenții în succesiune fiind doar mama acestuia, care are peste 90 de ani.

Comentarii

  1. I-o fi batut obrazul Secucu … De unde atata ‘Generozitatea’ … Sa fie intr-un ceas bun, sa nu sune pe la DNA …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *