Ministerul Transporturilor începe exproprierile pentru construirea pasajului de la Predeal, un sens giratoriu suspendat care va rezolva problemele de fluență de la intersecția DN 1 – DN 73 A Predeal-Râșnov.
După ce la începutul anului au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru investiția de 132 milioane de lei, Guvernul pregătește exproprierile pentru aproximativ 35.000 mp, cea mai mare parte a terenurilor aparținând CNAIR, CFR Infrastructură și Primăriei Predeal și doar 1.100 mp reprezintă proprietăți private, potrivit Proiectului de Hotărâre de Guvern.
„Obiectivul face parte din programul “Măsuri de sporire a capacității de circulație pe DN 1 Valea Prahovei, sectorul de drum Comarnic – Predeal” și este prevăzut în cadrul POIM 2014-2020. Strategia de realizare a pasajului rutier se încadrează în soluțiile tehnice în vederea creșterii gradului de siguranță rutieră și implicit scăderea numărului accidentelor rutiere și îndeplinirea obiectivului impus în Strategia Națională de Siguranță Națională Rutieră pentru perioada 2016 – 2020. Conform studiului de trafic elaborat în perioada de trafic intens au fost înregistrate aproximativ 15.891 vehicule echivalate/zi.
Pasajul rutier este propus pentru a transforma intersecția actuală a nivelului dintre DN1 și DN73A (spre Râșnov) într-o intersecție denivelată. Tipologia propusă pentru pasaj este un giratoriu suspendat, format din patru rampe care converg către un sens giratoriu suspendat. Sensul giratoriu suspendat va fi poziționat central față de intersecția actuală dintre DN1 și DN73A, în timp ce, cele patru rampe, care primesc fluxurile de trafic direcționate, respectiv către Brașov, Râșnov și București, vor fi amenajate paralel cu DN1 și DN73A. Realizarea pasajului rutier presupune separarea traficului rutier pe direcția principală de deplasare București – Brașov de fluxul rutier care se îndreaptă către sau care vine de la Râșnov, prin realizarea unui sens giratoriu suspendat cu patru rampe de acces la acesta”, arată documentul.
Este vorba despre realizarea unui sens giratoriu suspendat, cu patru accese, poziționat deasupra intersecției existente. Sensul giratoriu suspendat va avea o structură de rezistență de tip circular, continuă pe 6 pile, dispuse radial. Cele 6 deschideri vor avea tabliere cu structură mixtă oțel-beton. În sensul giratoriu circulația se va desfășura pe 2 benzi. Raza externă a sensului giratoriu va fi de 35 m, iar raza internă de 21,8 m. Valoarea investiției va fi de circa 132,5 milioane de lei, cu TVA inclus, iar durata de execuție de 30 de luni, a precizat Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.
În România sunt deschise circulației doua două sensuri giratorii suspendate : la Păulești lângă Ploiești și la Poiana lângă Constanța. Pe Centura București Sud sunt în lucru sensurile giratorii suspendate de la Domnești, Berceni și Popești-Leordeni. Pe 23 decembrie 2021 au fost aprobate și proiectele pentru cele două pasaje supraterane de la Sinaia, tot pe DN 1 Valea Prahovei.