Patria Bank a luat un împrumut de 20 de milioane de euro de la International Finance Corporation, pentru a da credite către micii antreprenori din România

Burak Yildiran, CEO Patria Bank

Patria Bank a anunțat joi că a luat un împrumut de 20 de milioane de euro de la International Finance Corporation (IFC) pentru a sprijini micii antreprenori din România.

În cadrul acestui nou acord, banca – care deservește microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii (IMIM-uri), precum și clienții din sectorul agro și retail – va folosi împrumutul IFC pentru a accelera creditarea IMM-urilor.

Aproximativ 50% din finanțare va fi alocată IMM-urilor deținute de femei antreprenor, accentul fiind pus pe zonele rurale din România.

Banca susține că, deși situația s-a îmbunătățit în ultimul deceniu, accesul la finanțare este încă o provocare majoră pentru IMM-urile din România și au un decalaj financiar care este de peste două ori volumul actual al împrumuturilor către IMM-uri. Majoritatea firmelor mici, în special cele deținute și conduse de femei, au o productivitate scăzută a muncii și un ritm lent de dezvoltare, care pot fi adesea atribuite accesului limitat la finanțare. Mai mult, IMM-urile din țară au fost grav afectate de lockdown, de incertitudinea ridicată și de încetinirea economică ca urmare a pandemiei COVID-19, arată oficialii băncii.

„Pe măsură ce economia începe să se redreseze, IMM-urile vor avea nevoie de acces la capital, care este esențial pentru finanțarea investițiilor necesare reluării activitatii economice, precum și de a își ajusta modelele de afaceri la contextul economiei post-criză”, a declarat Ary Naïm, director regional IFC pentru Europa Centrală și de Sud-Est

IFC avea în octombrie 2022 o expunere angajată pe România care totaliza de 1,29 miliarde de dolari.

IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, este cea mai mare instituţie globală de dezvoltare concentrată pe sectorul privat din pieţele emergente.

Grupul Patria Bank are ca acționar majoritar Fondul de Investiții Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiții, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiții), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW) și BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre). Din Grupul Patria, alături de Patria Bank SA, mai fac parte și Patria Credit IFN și Patria Asset Management.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *