Ministrul Economiei Radu Oprea a declarat vineri că schema de sprijin pentru producția de materiale de construcții ar putea reduce la jumătate importurile din prezent de materiale de construcții, care sunt în acest moment la 70% din necesar.
Amintim că Guvernul a avut, vineri, discuții cu reprezentanții companiilor de materiale de construcții din România despre o nouă schemă care va aloca 150 de milioane de euro pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții.
Ministrul Economiei a declarat că, după discuţiile cu reprezentanţii companiilor din construcţii, s-a decis constituirea unui grup de lucru la minister. Radu Oprea a mai afirmat că reprezentanţii din industrie vor fi prezenţi, astfel la discutarea normelor şi a ghidurilor.
Cristian Erbaşu, proprietar al companiei Construcţii Erbaşu şi preşedinte al Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), spune că noua schemă pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții este extrem de benefică și spune că este aproape sigur că un astfel de program va avea succes dacă nu vor exista probleme ca în trecut, cu alte programe de acest fel.
„Ne-am oferit disponibilitatea de a ne întâlni cât se poate de des pentru ca această lege care este extrem de benefică să aibă rezultate scontate pentru că o intenție bună se poate transforma într-un insucces dacă în normele de aplicare nu avem grijă să nu avem impedimente”, a declarat Cristian Erbașu, la briefingul de presă.
Acesta a enunțat în cadrul întâlnirii cu reprezentanți ai statului câteva problematici ale programelor similare din trecut și dacă nu vor fi aceleași problema ca în trecut spune că „sunt aproape sigur că un astfel de program va avea succes, evident nu cu efecte imediate”.
„Am enunțat câteva probleme ale programelor similare din trecut și dacă vom avea grijă să nu mai facem aceleași greșeli sunt aproape sigur că un astfel de program va avea succes, evident nu cu efecte imediate”.
Context
Guvernul vrea să dea în acest an ajutoare de 150 de milioane de euro pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții.
Schema de sprijin este una multianuală, pentru perioada 2023-2027, iar acordarea finanțării se realizează cu încadrarea în creditele de angajament și creditele bugetare aprobate prin legile bugetare anuale, prin bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
Suma ce va fi alocată pentru anul 2023 este echivalentul în lei a 150 milioane euro, mai notează sursa citată.
Valoarea maximă a ajutorului de stat nerambursabil este de 50 milioane de euro, dar nu mai mult de 75% din valoarea investiției.
Schema de ajutor de stat va fi comunicată Comisiei Europene prin Consiliul Concurenței, iar mecanismul și condiționalitățile de acordare a ajutorului de stat, incusiv formula de calcul a valorii maxime permise a ajutorului pentru proiectele depuse se stabilesc prin hotărâre de guvern, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență.
Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu a declarat în deschiderea ședinței de Guvern, că săptămâna viitoare va fi aprobată schema pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții.