Patronul Europa FM vrea să preia Royal Mail din Marea Britanie. Cine e miliardarul ceh Daniel Kretinsky

Foto 1 Lagardere vinde si media din Romania - Facebook / Daniel Křetínský Foto: Facebook / Daniel Křetínský

Consiliul de Administraţie al companiei International Distributions Services (IDS), firma mamă a operatorului poştal britanic Royal Mail, a anunţat miercuri că a acceptat o ofertă de preluare în valoare de 3,57 miliarde lire sterline (4,2 miliarde de euro) lansată de miliardarul ceh Daniel Kretinsky, informează AFP, citată de Agerpres. Daniel Kretinsky este și patron al postului de radio Europa FM și a avut o ascensiune rapidă în cercurile europene de afaceri în ultimii 5 ani, când a cumpărat pe bandă rulantă companii-cheie din Franța și Marea Britanie.

Consiliul de Administraţie al IDS şi cel al EP Corporate Group, holdingul miliardarului ceh care deţine deja o participaţie de 27,6% din acţiunile IDS, “au ajuns la un acord cu privire la termenii şi condiţiile unei oferte de 370 de pence pe acţiune”, se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Internet a Bursei de la Londra.

Preluarea IDS trebuie însă validată de acţionarii companiei.

Echipa de conducere de la IDS a subliniat că, dacă acordul cu Daniel Kretinsky va fi aprobat, Royal Mail va continua să îşi ofere serviciile, îşi va păstra identitatea şi cartierul general în Marea Britanie.

Cu toate acestea, oferta lui Kretinsky a generat polemici în mediul politic, în condiţiile în care Partidul Laburist, considerat favorit la alegerile din 4 iulie, a trimis o scrisoare miliardarului ceh în care îi cere “garanţii”, în special că sediul Royal Mail va rămâne în Marea Britanie, unde va plăti impozite.

“Royal Mail face parte din structura socială britanică de mai multe secole. EP group are cel mai mare respect pentru istoria şi tradiţia Royal Mail şi sunt conştient că deţinerea acestei companii antrenează responsabilităţi enorme”, a dat asigurări Daniel Kretinsky, într-un comunicat de presă publicat miercuri. Miliardarul ceh are deja mai multe investiţii în Marea Britanie, inclusiv participaţii la clubul londonez de fotbal West Ham United şi la lanţul de supermarketuri Sainsbury’s.

Omul de afaceri ceh, a cărui avere este estimată de revista Forbes la 9,3 miliarde de dolari, este cunoscut de mai mulţi ani că intervine în salvarea marilor companii europene, în special din domeniul energiei, dar şi din sectoarele distribuţiei şi media. Holdingul său EPCG, EP Global Commerce, este unul dintre principalele grupuri industriale private din Europa. Divizia specializată pe energie, EPH, controlează peste 70 de companii în mai multe ţări, inclusiv în Franţa. Kretinsky deţine, de asemenea, distribuitorul francez Casino şi este prezent şi pe segmentul media şi al editurii de carte via Lagardere Active, editura Editis şi o parte din capitalul postului francez de televiziune TF1.

Daniel Kretinsky deţine în România postul de radio Europa FM, precum şi o participaţie la retailerul german Metro AG.

Foto: Facebook / Daniel Křetínský

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *