Paul McCartney cere Guvernului britanic să-i protejeze pe artişti de inteligenţa artificială

paul-mccartney sursa foto: Facebook/ Paul McCartney

Paul McCartney, membru al fostei trupe The Beatles, i-a cerut Guvernului britanic, duminică, să îi „protejeze mai bine” pe artişti de inteligenţa artificială (AI), în contextul în care executivul de la Londra are în vedere o reformă a drepturilor de autor. Celebrul muzician a spus totodată că se teme că artiştii vor fi „jefuiţi”, informează AFP, citată de Agerpres.

Intervievat de BBC, starul în vârstă de 82 de ai a criticat din nou proiectul Guvernului laburist de a introduce modificări în Legea drepturilor de autor.

Printre ele se află „o excepţie la dreptul de autor” pentru a pregăti modele AI în scopuri comerciale. Proiectul le-ar oferi creatorilor, în paralel, posibilitatea de a-şi „rezerva drepturile”.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Paul McCartney susţine că, odată cu o astfel de reformă, artiştii îşi vor pierde controlul asupra producţiei lor.

În termeni concreţi, spune el, „tinerii vor compune un cântec frumos, dar nu-l vor deţine”. Mai rău decât atât, „oricine poate să şi-l însuşească”, a avertizat Paul McCartney.

„Adevărul este că banii vor ajunge undeva. Cineva va fi plătit, aşa că de ce să nu fie plătit chiar tipul care a compus ‘Yesterday’?”, a întrebat el.

„Dacă introduceţi un proiect de lege, asiguraţi-vă că protejaţi gânditorii şi artiştii, altfel nu îi veţi avea de partea voastră. Noi suntem poporul, voi sunteţi Guvernul. Ar trebui să ne protejaţi. Asta este treaba voastră”, a adăugat starul britanic.

Guvernul de la Londra a anunţat că se va folosi de perioada de consultare, care va dura până pe 25 februarie, pentru a explora principalele puncte ale dezbaterii, inclusiv modul în care creatorii vor putea obţine o licenţă şi vor fi remuneraţi pentru utilizarea conţinuturilor lor.

Întrebată despre aceste planuri în cadrul unui interviu acordat pentru BBC, ministrul britanic de Finanţe, Rachel Reeves, a declarat că „doreşte să sprijine artiştii” şi să facă tot posibilul „pentru a se asigura că drepturile de autor sunt respectate”.

În noiembrie 2023, Paul McCartney şi Ringo Starr, cei doi membri supravieţuitori ai trupei The Beatles, au creat cântecul „Now and Then” folosind inteligenţa artificială pentru a extrage vocea lui John Lennon de pe o casetă demo ce conţinea un cântec neterminat şi vechi de câteva decenii.

„Cred că inteligenţa artificială este minunată şi poate face multe lucruri minunate”, a nuanţat Paul McCartney. Cu toate acestea, ea „nu trebuie să îi jefuiască pe creatori. Nu ar avea niciun sens”, a adăugat celebrul muzician britanic.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.