Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat miercuri dimineață, din fața sediului CSM, că votul în Senat pe legea pensiilor speciale va începe la ora 10:00. De asemenea, Gorghiu a transmis că nu este de acord cu protestul din magistratură, deoarece „Justiția este un serviciu public”.

„Este ziua în care în Senat se votează legea pensiilor de serviciu în timp ce eu sunt aici. Este un mesaj important pe care îl dau sistemului judiciar, îmi doresc să menținem punțile de comunicare, îmi doresc un dialog consolidat și îmi doresc să găsim soluții pentru fiecare problemă. Știu nivelul de disconfort din sistem, știu nivelul de disconfort generat de suspendarea activității în instanțe, în parchete, față de justițiabili. Am primit sute de mesaje legat de acest lucru. Dar trebuie să găsim prin dialog soluții. Voi discuta cu colegii din CSM astăzi, la această primă ședință”, a declarat ministrul Justiției.

„Legea pensiilor de serviciu este la vot final. Am trecut de etapa dezbaterilor, de etapa amendamentelor. Așteptăm să vedem votul, în opinia mea votul va fi în favoarea acestei reforme, vom vedea cine și în ce măsură va decide să formuleze sesizări la CCR și las dreptul Curții să se pronunțe, nu îmi permit să avansez vreo predicție”, a mai transmis Gorghiu, care a afirmat că nu este de acord cu protestul din magistratură:

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

„Eu le-am spus tuturor că nu rezonez cu ideea de protest, Justitia este un serviciu public, trebuie să servească cetățeanul, iar toate problemele se pot discuta prin dialog. Reforma pensiilor de serviciu și a pensiilor speciale era obligatorie. Votul cred că este la ora 10.00 în Senatul României”, a conchis ministrul Justiției.

Context:

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Magistrați din mai multe instanțe și parchete au anunțat în ultimele două săptămâni proteste față de intenția coaliției PSD-PNL de a modifica modul de acordare a pensiilor speciale.

Spre exemplu, Tribunalul București a decis săptămâna trecută să amâne pe termen nelimitat toate dosarele, cu excepția celor urgente, iar procurorii de la majoritatea parchetelor au suspendat urmăririle penale.

Coaliția de guvernare a anunțat că va crește treptat vârsta de pensionare pentru magistrați și va schimba modul de calcul al pensiei astfel încât să fie luate ca bază veniturile pe o perioadă mai lungă, nu doar cele din ultimul an de activitate.

Magistrații susțin că modificarea pensiilor speciale ar încălca independența justiției. Pensiile megistraților sunt printre cele mai mari pensii din sistemul bugetar, iar reforma pensiilor speciale a fost asumată de guvern prin PNRR.

Decizia magistraților va avea impact și asupra mediului de afaceri, dat fiind că multe litigii comerciale ajung în instanțe.

Procurorii DNA au votat marți în adunarea generală să își continue activitatea. În schimb, procurorii DIICOT au votat pentru suspendarea activității în semn de protest față de reforma pensiilor speciale.