Pe piața construcțiilor există un potențial semnificativ de creștere în zona infrastructurii și a clădirilor inteligente, dar și în sectorul logistic, consideră reprezentanții companiei clujene Promelek XXI, unul dintre principalii jucători ai pieței locale de echipamente electrice. Pe de altă parte, sectorul rezidențial înregistrează o evoluție oscilantă, declară pentru Economedia conducerea firmei.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Compania clujeană Promelek XXI, controlată în proporție de 77,6%, de grupul Elektra, a anunțat că a ajuns anul trecut la afaceri de 46 de milioane de euro, în creștere cu circa 5% față de anul anterior. Conducerea companiei spune că a fost afectată de presiunile din sectorul distribuției de materiale electrice, de scăderea pieței rezidențiale și de stagnarea investițiilor în clădiri de birouri și spații logistice.
Compania estimează pentru 2025 o creștere a cifrei de afaceri față de anul anterior: mai precis, anticipează un avans de 9% al business-ului, cu contribuții echilibrate din partea celor trei divizii principale – distribuție, proiecte și producție. Cu toate acestea, contextul rămâne unul “provocator”, spune Remus Hațegan, director executiv al Promelek XXI
Acesta menționează că există un interes constant pentru eficiență energetică, automatizări și soluții inteligente.
“Piața construcțiilor de clădiri se află în plină dezvoltare, iar proiectele publice continuă să reprezinte o cotă importantă a cererii, alimentată de accesul la fonduri pentru modernizare și eficientizare energetică. Segmentul energiei alternative rămâne o prioritate strategică, mai ales prin proiectele care vizează autonomia energetică și monitorizarea inteligentă a consumului. În paralel, observăm o creștere a pieței DIY comparativ cu anul precedent, o evoluție care susține indirect cererea de soluții electrice eficiente și ușor de integrat în proiecte diverse. De asemenea, prognoza favorabilă pentru industrie și construcții ne susține planurile de extindere în zona proiectelor tehnice complexe”, a declarat Hațegan.
Compania transmite că a bugetat investiții de aproximativ 200.000 de euro în acest an, direcționate către dezvoltarea echipei, modernizarea fluxurilor logistice, automatizarea proceselor interne și dezvoltarea tehnologiilor digitale.
“O parte importantă a bugetului este alocată proiectelor de training și dezvoltare profesională, cu scopul de a susține competențele echipei și de a răspunde cât mai bine cerințelor tot mai dinamice ale pieței. În paralel, continuăm procesul de digitalizare și automatizare a activităților, atât în zona logistică, cât și în atelierul de producție, unde avem planificate noi etape de tehnologizare”, a transmis directorul.
Importante sunt și semnalele din piață. “Punem accent pe o aliniere mai bună la dinamica pieței și pe reacții prompte la evoluțiile din teren. În acest sens, vizăm consolidarea relațiilor cu partenerii locali și o prezență mai activă în zonele în care proiectele de modernizare sau eficiență energetică încep să câștige tot mai multă tracțiune”, a adăugat Hațegan.
Care vor fi sectoarele din piața construcțiilor cu cele mai mari creșteri în 2025?
“Din perspectiva companiei, acest an înseamnă consolidarea diviziilor existente și accelerarea creșterii pe toate liniile de business. Vizăm o dezvoltare susținută atât pe segmentul distribuției, cât și în sfera proiectelor complexe”, transmite compania.
La nivel de piață, conducerea companiei vede un potențial semnificativ de creștere în zona infrastructurii și a clădirilor inteligente.
“Proiectele care au la bază investiții guvernamentale – în special în educație, sănătate, dar și în infrastructura sportivă și culturală – vor reprezenta o direcție prioritară în 2025, susținute de accesul la fonduri publice și de nevoia crescută de modernizare și eficiență energetică. Estimăm evoluții favorabile și în sectorul logistic, în special în proiectele care combină spațiile de depozitare și distribuție cu soluții de automatizare, sisteme fotovoltaice și echipamente eficiente energetic. Acest tip de proiecte a avut o pondere importantă și în 2024, logistic și office cumulând aproximativ 50% din lucrările noastre din zona eficienței energetice”, transmite Hategan.
“În ceea ce privește segmentul rezidențial, sperăm la o revenire treptată, susținută de interesul în creștere pentru soluții sustenabile și tehnologii inovatoare adaptate noilor standarde de locuire”, a completat acesta.
Piața rezidențială, sub spectrul oscilațiilor
După ce a trecut prin perioade de scădere, sectorul rezidențial rămâne sub spectrul oscilațiilor
În primele două luni ale anului, volumul lucrărilor de construcţii a crescut față de aceeași perioadă a anului trecut, ca serie brută, cu 16,7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 19,5%, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică, consultate de Economedia. Cele mai mari creşteri s-au înregistrat la construcţiile inginereşti (+27,4%), dar s-au majorat și lucrările de clădirile rezidenţiale (+18,6%).
Reprezentanții companiei de echipamente electrice estimează pentru 2025 “o evoluție oscilantă, cu perioade de relansare temperată, influențată de factori precum accesul la finanțare și stabilitatea politică”.
“Lansarea lucrărilor la proiectele rezidențiale de amploare anunțate anterior ar putea conduce la o revitalizare a segmentului de profil în lunile următoare. Chiar dacă tendința generală rămâne una de prudență, observăm o reorientare clară spre segmentul premium, dar și un interes crescut pentru renovarea și reamenajarea fondului locativ existent. Nevoia reală de locuințe moderne, conforme standardelor actuale de eficiență energetică, rămâne ridicată în România, fiind un element esențial în susținerea redresării pieței rezidențiale, într-un context orientat tot mai mult spre calitate și sustenabilitate.”, a declarat Hațegan.
Soluțiile de eficiență energetică, pe val
Cererea pentru soluții de eficiență energetică este într-o tendință clar ascendentă, iar acest segment are o pondere din ce în ce mai ridicată în portofoliul de proiecte al companiei, spune conducerea Promelek XX1.
“Vedem cum piața începe să se maturizeze: dacă anul trecut a fost marcat de o etapă emergentă, în prezent se conturează proiecte mai complexe, mai bine planificate și susținute de o disponibilitate crescută de investiții din partea beneficiarilor. În acest context, considerăm că eficiența energetică va deveni mai mult decât o necesitate — va reprezenta o direcție strategică pentru toate segmentele pieței, de la sectorul public și industrial, până la logistic, office și rezidențial”, a spus Hațegan.
Pe termen mediu, compania plănuiește extinderea amprentei în acest domeniu, susținută de dezvoltarea unui departament dedicat, care integrează competențele în eficiență energetică.
“Ne așteptăm ca această direcție să cântărească tot mai mult în businessul Promelek XXI, în special în condițiile în care autonomia energetică și optimizarea consumului devin priorități atât în sectorul public, cât și în cel privat”, spune Hațegan.
În paralel, se observă și o intensificare a cererii pentru proiecte care sprijină mobilitatea urbană și electrică.
“Nevoia de mobilitate sustenabilă este în creștere, nu doar la nivelul utilizatorilor de autoturisme personale, ci mai ales în proiectele municipale dedicate transportului public. În această direcție, ne-am poziționat deja ca un actor activ, prin dezvoltarea propriului parc auto electric, alimentat în mare parte cu energie produsă de propriul sistem fotovoltaic, gestionat prin soluții proprii de automatizare. Asta ne permite ca, în zilele însorite, să susținem transportul într-un mod aproape gratuit și complet verde”, a declarat Hațegan.