Peste 1.000 de dosare de daună, deschise după cutremurele din luna februarie

Redacția mart. 3, 2023 0 comentarii
cutremur Targu Jiu

Peste 1.000 de dosare de daună au fost deschise până la finalul lunii februarie, în urma cutremurelor din ultima perioadă care au afectat judeţele Gorj, Cluj, Hunedoara, dar şi Capitala, a anunţat vineri Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Dosarele au fost deschise în baza poliţelor de asigurare obligatorii şi facultative pentru locuinţe,

UNSAR reamintește că sâmbătă se împlinesc 46 de ani de la cutremurul din 1977, unul dintre cele mai puternice seisme înregistrate vreodată în România. Cu o magnitudine de 7,4 pe scara Richter, acesta a avut efecte devastatoare la nivel naţional: peste 1.570 de oameni şi-au pierdut viaţa, circa 11.300 au fost răniţi şi aproximativ 35.000 de locuinţe s-au prăbuşit.

Un nou eveniment seismic, similar cu cel din 1977, ar putea provoca pagube economice de ordinul zecilor de miliarde de euro şi sute de mii de persoane ar putea rămâne fără locuinţe, arată datele Băncii Mondiale.

De altfel, România rămâne una dintre ţările europene cu un grad ridicat de risc seismic. Spre exemplu, între 2013 şi 2022, asigurătorii membri ai UNSAR au despăgubit 1.664 dosare de daună – doar ca urmare a cutremurelor. Sprijinul financiar a depăşit 4,3 milioane de lei. Dintre aceste dosare, 1.612 au fost despăgubite în baza poliţelor de asigurare pentru locuinţe, iar diferenţa în baza asigurărilor dedicate companiilor. În acelaşi timp, valoarea medie a unui dosar de daună a crescut semnificativ, triplându-se în 2022, comparativ cu 2015 (chiar dacă în 2015 au fost despăgubite 693 dosare de daună, iar anul trecut 98).

Sursa foto: Facebook/ Marcel Laurentiu Romanescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *