Peste 200 de cetățeni ucraineni s-au angajat în România

steag ucraina Sursă foto: Unspalsh

Un număr de 223 de cetățeni ucraineni s-au angajat în România, a informat luni ministrul Muncii Marius Budăi.

„Sunt 223 de persoane, 48 de persoane prin ANOFM, restul prin relația directă angajator-angajat, dar cu înregistrarea contractului la ITM. S-au angajat în producție și în servicii”, a declarat ministrul.

În urmă cu două săptămâni, ministrul a anunțat că cetățenii ucraineni care doresc să se angajeze pe teritoriul României nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de 9 luni dintr-un an calendaristic.

„Cetățenilor Ucrainei, intraţi în România în scopul încadrării în muncă, li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că salariul este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată”, a transmis ministrul Marius Budăi pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, prelungirile ulterioare ale dreptului de şedere temporară în scop de muncă se acordă dacă cetățenii Ucrainei prezintă următoarele documente:
– contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă;
– dovada menţinerii salariului cel puţin la la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, pe toată perioada şederii acordată anterior.

În cursul celor nouă luni cetățenii ucrainieni pot cere acordarea protecției subsidiare sau a statutului de refugiat, prin care dobândesc următoarele drepturi:
• să fie angajați de persoane fizice sau juridice, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români;
• să beneficieze de asigurări sociale, de măsuri de asistenţă socială şi asigurări sociale de sănătate, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români;
• să beneficieze de tratament egal cu cetăţenii români în ceea ce priveşte echivalarea studiilor sau a perioadelor de studii, recunoaşterea diplomelor, atestatelor şi certificatelor de competenţă, precum şi a calificărilor profesionale care dau acces la profesiile reglementate din România, în conformitate cu reglementările în vigoare.

Sursă foto: Unspalsh

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *