Peste 900.000 de locuri noi de muncă în Statele Unite, în martie, după creșterea ratei de vaccinare și redeschiderea afacerilor

SUA, statele unite, america

Numărul de locuri de muncă din Statele Unite a crescut cu 916.000, luna trecută, potrivit unui raport al Departamentului Muncii, acesta fiind cel mai mare număr din ultimele șapte luni, în contextul în care numărul vaccinărilor a crescut, iar business-urile au avut mai puține restricții de respectat. Aceste cifre ilustrează că economia americană se pregătește de o nouă expansiune rapidă, scriu Marketwatch și Bloomberg.

Creșterea infecțiilor cu Covid-19 a restricționat sever piața muncii în ultimele luni de zile, dar acum mai mult de două milioane de americani se vaccinează zilnic, iar activitatea economică este în plină dezvoltare. Acest lucru explică, de asemenea, de ce rata de participare a forței de muncă a crescut în martie.

Ocuparea forței de muncă a accelerat și după ce vremea s-a încălzit și o scădere a numărului de cazuri de coronavirus a permis statelor americane să relaxeze restricțiile pentru business-uri. Creșterea ratelor de vaccinare le-a oferit americanilor mai multă libertate de a se aventura să mănânce în oraș, să participe la meciuri, să călătorească sau să se angajeze în alte activități pe care le-ar fi evitat la apogeul pandemiei. Stimului fiscal federal masiv, inclusiv cecurile de 1.400 de dolari oferite direct gospodăriilor, a dat oamenilor mai mulți bani de cheltuit.

Explozia locurilor de muncă din martie a depășit prognozele de pe Wall Street. Economiștii chestionați de Dow Jones și The Wall Street Journal prognozau o creștere de numai 675.000. Și angajările din februarie și ianuarie au fost, de asemenea, mult mai puternice decât estimările.

Economiștii prognozează mai multe angajări în lunile următoare, dacă majoritatea americanilor se vaccinează. Cazurile Covid-19 din SUA au crescut ușor în ultimele săptămâni, pentru prima dată în câteva luni.

Între timp, rata oficială a șomajului a scăzut de la 6,2% la 6%, a transmis vineri Departamentul Muncii. Cu toate acestea, rata oficială nu cuprinde aproape 4 milioane de persoane care și-au pierdut locul de muncă anul trecut și au părăsit piața muncii. Economiștii sunt de părere că rata reală a șomajului este peste 9%.

„Sfârșitul pandemiei pare a fi vizibil, pe măsură ce distribuția vaccinului accelerează, iar redresarea economică pare că este după colț”, a declarat Daniel Zhao, economist senior la Glassdoor.

În timp ce vânzările mai puternice și progresele zilnice în lupta împotriva coronavirusului vor contribui la o creștere a pieței forței de muncă spre nivelurile de ocupare pre-pandemice, o recuperare completă va necesita timp.

Cifrele arată că ocuparea forței de muncă a fost condusă de o creștere de 280.000 de persoane în domeniul ospitalității, în timp ce în construcții a crescut cu 110.000, după ce februarie a adus o scădere pe fondul vremii de iarnă. Locurile de muncă în educație au crescut, de asemenea, odată cu redeschiderea mai multor școli.

Ocuparea din producție a crescut cu 53.000 de persoane luna trecută, cel mai mare avans din septembrie.

Sursa foto: Unsplash Nik Shuliahin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.