Prețurile petrolului au crescut vineri cu peste 1%, îndreptându-se spre prima lor creștere săptămânală de la sfârșitul lunii noiembrie, pe măsură ce sancțiunile suplimentare împotriva Rusiei au amplificat îngrijorările legate de ofertă, în timp ce perspectivele excedentare au afectat piețele, scrie Reuters.
Contractele futures la țițeiul Brent au crescut cu 83 de cenți, sau 1,1%, la 74,24 dolari pe baril până la ora 1105 GMT, în timp ce cotația țițeiului West Texas Intermediate din SUA a crescut cu 86 de cenți, sau 1,2%, la 70,88 dolari.
Ambele contracte sunt pe cale să înregistreze o creștere săptămânală de peste 3%, deoarece îngrijorările cu privire la întreruperea aprovizionării cauzată de înăsprirea sancțiunilor UE împotriva Rusiei și de potențiale măsuri similare ale SUA, precum și speranțele că măsurile de stimulare chineze anunțate săptămâna aceasta ar putea ridica cererea în al doilea consumator mondial de petrol susțin prețurile.
„Intensificarea de către UE a sancțiunilor împotriva Rusiei încă provoacă reverberații bullish și, deoarece SUA face zgomote în care s-ar putea alătura, ideea de mai puțin petrol rusesc pe apă va rămâne proaspătă”, a declarat John Evans, analist petrolier PVM.
Ambasadorii Uniunii Europene au convenit săptămâna aceasta asupra unui al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza războiului său împotriva Ucrainei, care vizează flota sa de petroliere fantomă.
În plus, Marea Britanie, Franța și Germania au declarat Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite că sunt pregătite – dacă este necesar – să declanșeze o așa-numită „revenire bruscă” a tuturor sancțiunilor internaționale împotriva Iranului pentru a împiedica țara să dobândească o armă nucleară.
Între timp, datele chineze din această săptămână au arătat că importurile de țiței au crescut anual pentru prima dată în șapte luni în noiembrie, ca urmare a scăderii prețurilor și a acumulării de stocuri.
„Am observat o ușoară redresare a marjelor de rafinare de la minimele din septembrie, dar nu cred că este ceva care să justifice volumele importurilor de țiței din noiembrie”, a declarat Warren Patterson, șeful departamentului de cercetare în domeniul materiilor prime al ING.
Importurile de țiței ale Chinei, cel mai mare importator din lume, vor rămâne ridicate până la începutul anului 2025, deoarece rafinăriile vor opta pentru o ofertă mai mare din partea principalului exportator, Arabia Saudită, atrasă de scăderea prețurilor, în timp ce rafinăriile independente se grăbesc să își utilizeze cota.
Agenția Internațională pentru Energie și-a majorat previziunile privind creșterea cererii globale de petrol în 2025 la 1,1 milioane de barili pe zi (bpd), de la 990 000 bpd luna trecută, datorită recentelor măsuri de stimulare ale Chinei, se arată în raportul său lunar privind piața petrolului.
Cu toate acestea, a prognozat un excedent pentru anul viitor, când țările non-OPEC+ vor crește oferta cu aproximativ 1,5 milioane bpd, datorită Argentinei, Braziliei, Canadei, Guyanei și Statelor Unite.
Investitorii pariază, de asemenea, că Fed va reduce costurile de împrumut săptămâna viitoare și va continua anul viitor cu noi reduceri, după ce datele economice au arătat că cererile săptămânale pentru asigurarea de șomaj au crescut neașteptat.