Petrolul bate tehnologia. Gigantul petrolier Aramco a depășit Apple și a devenit cea mai valoroasă companie din lume

Aramco

Gigantul petrolier susținut de stat Saudi Aramco a depășit Apple și a devenit cea mai valoroasă companie din lume. Prețurile crescute ale petrolului au împins la niveluri record acțiunile companiei, cel mai mare exportator de țiței din lume, în timp ce scăderile acțiunilor companiilor de tehnologie au afectat producătorul iPhone, scrie Financial Times.

Capitalizarea bursieră Saudi Aramco, companie petrolieră din Arabia Saudită, a fost miercuri de 2,426 de miliarde de dolari, depășind cu puțin peste 10 miliarde de dolari capitalizarea Apple, de 2,415 miliarde de dolari.

Este pentru prima dată din 2020 când Saudi Aramco își recâștigă primul loc în topul celor mai valoroase companii din lume.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Compania recâștigă această poziție după o vânzare largă a acțiunilor de tehnologie de la începutul anului.

Apple a devenit prima companie care a atins o capitalizare de piață de 3 miliarde de dolari la începutul lunii ianuarie, deși acțiunile sale au avut de suferit, în ultimele luni, după ce investitorii și-au reevaluat încrederea în creșterile mari din sectorul tehnologic.

Apple a rezistat mai bine decât unele companii de tehnologie, scăzând cu 19%, de la cel mai mare nivel atins în ianuarie. Acțiunile Apple au scăzut cu 5,2%, până la 146,50 dolari, miercuri, la New York, prețul acțiunilor fiind la cel mai scăzut nivel din noiembrie.

Însă deși Apple a înregistrat recent cel de-al treilea cel mai bun trimestru din istorie, din punct de vedere al veniturilor, directorul executiv Tim Cook a spus că blocajele de aprovizionare și lockdown-ul din China probabil vor costa compania până la 8 miliarde de dolari în acest trimestru.

Unii analiști au pus sub semnul întrebării comparația dintre cele două companii, având în vedere că Apple este o companie publică fondată într-un garaj din California în 1976, în timp ce Saudi Aramco este un gigant susținut de stat, cu doar o cantitate mică de acțiuni care se tranzacționează liber.

Saudi Aramco a strâns un record de 25,6 miliarde de dolari în 2019, când regatul – care deține 94% din companie – a listat 1,5% din acțiunile sale, în cea mai mare ofertă publică inițială din lume la acea vreme. În februarie, guvernul a transferat încă 4% din acțiunile sale către fondul suveran al Arabiei Saudite.

Acțiunile Saudi Aramco, care sunt listate la Riad, au crescut cu 28% de la începutul anului, tranzacționându-se la un record de 46 SR (12,27 dolari).

Prețurile petrolului, care au crescut la un maxim în ultimii 14 ani, de 139 de dolari barilul în martie, după invazia Ucrainei de către Rusia, au ajutat unele dintre cele mai mari companii de petrol și gaze din lume să obțină profituri record în primele trei luni ale anului.

Saudi Aramco este, de asemenea, așteptată să anunțe profituri extraordinare atunci când va raporta câștigurile din primul trimestru, duminică. Venitul net al companiei s-a dublat în ​​2021, până la 110 miliarde de dolari, pe măsură ce activitatea economică a renăscut, după ce relaxarea restricțiilor globale legate de coronavirus a revigorat cererea de hidrocarburi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Explodar-ar marul lui Adam in petrolul domnesc !
    Praful sa se aleaga de lucrurile diavolului !

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.