Petrolul a scăzut marți cu peste 2%, după o scădere similară în ziua precedentă, în condițiile în care temerile legate de recesiune și o revenire a cazurilor de Covid-19 în China au generat îngrijorări cu privire la cererea globală.
Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, și directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, au avertizat luni în legătură cu riscul tot mai mare de recesiune globală și au declarat că inflația rămâne o problemă continuă.
Petrolul Brent a scăzut cu 2,30 dolari, sau 2,4%, la 93,89 dolari pe baril până la ora 10:06 GMT (13:06 ora României), notează Reuters. Țițeiul american West Texas Intermediate a scăzut cu 2,12 dolari, sau 2,3%, la 89,01 dolari.
“Există acum un pesimism tot mai mare pe piețe”, a declarat Craig Erlam de la casa de brokeraj OANDA.
Petrolul a scăzut brusc din cauza temerilor economice, după ce a crescut la începutul anului 2022, când Brent s-a apropiat de maximul record de 147 de dolari, în condițiile în care invazia Rusiei în Ucraina a sporit îngrijorările legate de aprovizionare.
“Se emit avertismente după avertismente când vine vorba de creșterea economică globală”, a declarat analistul Avatrade Naeem Aslam.
Dincolo de aceste îngrijorări, au cântărit și temerile legate de o nouă lovitură dată cererii din China. Autoritățile au intensificat testele pentru coronavirus în Shanghai și în alte orașe mari, în condițiile în care infecțiile cu Covid-19 au crescut din nou.
Petrolul a fost, de asemenea, sub presiunea unui dolar puternic, care a atins cote maxime de mai mulți ani din cauza îngrijorărilor legate de creșterea ratelor dobânzilor și de escaladarea războiului din Ucraina.
Un dolar puternic face ca petrolul să fie mai scump pentru cumpărătorii cu alte monede.
Pierderile au fost limitate pentru investitorii în petrol de o piață strânsă și de decizia de săptămâna trecută a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și a aliaților, inclusiv a Rusiei, cunoscuți împreună sub numele de OPEC+, de a-și reduce ținta de producție cu 2 milioane de barili pe zi.
“O ofertă insuficientă se profilează chiar și anul viitor, deoarece reducerea producției ar trebui să se aplice până la sfârșitul anului 2023, conform deciziei OPEC+”, se arată într-un raport al Commerzbank.