Petrom a contractat grupul norvegian ABL pentru a superviza întreg proiectul Neptun Deep (un tip de serviciu cu acronimul MWS în domeniul offshore), care este așteptat să scoată zecile de miliarde de metri cubi ai Mării Negre începând cu 2027, potrivit Offshore Energy. Filiala din Londra a norvegienilor va fi responsabilă cu inspectarea și aprobarea tuturor operațiunilor privind transportul și instalarea tuturor echipamentelor necesare din proiect, anume montajul platformei de apă de mică adâncime, lucrările submarine și montarea unei conducte submarine de 160 de kilometri de la platformă la țărm. Activitățile operaționale de la fața locului vor fi asigurate din Constanța.
Aflăm, cu această ocazie, că platforma de foraj de mică adâncime va fi construită pe șantiere din Italia și Indonezia.
Managementul de proiect al ABL va fi realizat la Londra. Potrivit firmei, echipa sa globală va asista lanțul de aprovizionare al proiectului, inclusiv operațiunile sale indoneziene din Jakarta și Batam.
„Suntem încântați că OMV Petrom ne-a acordat oportunitatea de a sprijini această importantă dezvoltare energetică pentru România și pentru întreaga zonă a Mării Negre. „ABL aduce o experiență semnificativă în domeniul garanțiilor marine, al ingineriei, consultanței și al topografiei în întreaga regiune a Mării Negre. De asemenea, ne consolidăm continuu angajamentul față de regiune prin dezvoltarea birourilor noastre din Bulgaria, Turcia și prin deschiderea mai recentă a biroului nostru din România”, a subliniat Shai Tzucker, director general al ABL pentru servicii energetice în Europa și Africa de Vest.
„Acest proiect de infrastructură energetică va juca, de asemenea, un rol important în susținerea securității energetice a Europei pe termen lung. Ca atare, suntem încântați să ne oferim capacitățile pentru a sprijini realizarea proiectului”, a declarat Sergio Leone, manager de proiect MWS și lider de dezvoltare a afacerilor ABL pentru Europa și Africa.
Petrom și Romgaz sunt, în comun, concesionarii perimetrelor de gaze aferente proiectului Neptun Deep, unde sunt rezerve estimate la peste 100 de miliarde de metri cubi. Petrom este operatorul de proiect, Romgaz a fost de acord cu acest lucru la preluarea participației Exxon, așa că Petrom este firma ce angajează toți subcontractorii.
ABL, parte a companiei de consultanță energetică și marină ABL Group, listată la Oslo, cu afaceri anuale de 250 mlioane dolari, a deschis recent un nou birou în Constanța, România, pentru a sprijini piețele maritime și energetice offshore din Marea Neagră. Potrivit companiei, biroul din România a fost următorul pas logic după ce primul birou regional a fost deschis în Bulgaria în 2003, urmat de un birou în Turcia.
Pe lângă furnizarea de servicii pentru piețele de petrol și gaze și maritime, ABL România este de asemenea așteptată să participe la planurile de creștere ale țării pentru energie regenerabilă și tehnologii de tranziție.