Petrom, liderul pieței carburanților din România, a scumpit vineri 17 ianuarie 2025 caburanții la doar două zile de la precedenta majorare. Astfel, benzina și motorina s-au scumpit cu încă 5 bani pe litru.
Miercuri 15 ianuarie 2025 prețurile benzinei și motorinei au crescut cu câte 5 bani pe litru pentru a cincea oară în acest an, la patru zile după precedenta majorare.
Sâmbătă, 11 ianuarie 2025, prețurile benzinei și motorinei standard au crescut cu câte patru bani pe litru.
Iar joi, 09 ianuarie 2025, Petrom a crescut prețurile benzinei standard și motorinei standard cu încă 4 bani pe litru, potrivit Monitorul Prețurilor.
Sâmbătă, 04 ianuarie 2025, a fost aplicată o scumpire de câte patru bani pe litru atât la benzină, cât și la motorină.
Prima scumpire a avut loc chiar pe 1 ianuarie 2025, când au fost majorate accizele.
În prima zi din an, prețurile au crescut cu 17 bani pentru un litru de benzină și cu 16 bani în cazul litrului de motorină.
Astfel, de la începutul anului și până acum, litrul de benzină s-a scumpit cu 39 de bani, iar cel de motorină cu 38 de bani.
În București, potrivit peco-online, benzina standard costă între 7,42 lei și 7,49 lei pe litru, iar motorina standard costă între 7,61 lei și 7,64 lei pe litru.
Stația Petrom Vitan, monitorizată de Economedia, afișează vineri 17 ianuarie 2025, următoarele prețuri: 7,48 lei pentru un litru de benzină standard și 7,63 lei pe litru în cazul motorinei standard.
Petrolul, tot mai scump pe piețele internaționale
Prețurile petrolului au crescut vineri și s-au îndreptat spre a patra săptămână consecutiv de creșteri, pe măsură ce ultimele sancțiuni americane asupra comerțului cu energie din Rusia au afectat oferta și au împins în sus prețurile contractelor spot și tarifelor de transport.
Contractele futures pe țiței Brent au crescut cu 44 de cenți, sau 0,5%, la 81,73 dolari pe baril până la ora 04:43 GMT, contractele futures pe țiței West Texas Intermediate din SUA au crescut cu 62 de cenți, sau 0,8%, la 79,3 dolari pe baril.
Brent și WTI au câștigat 2,5% și 3,6% până acum în această săptămână.
„Preocupările legate de ofertă, generate de sancțiunile americane asupra producătorilor de petrol și petroliștilor ruși, combinate cu așteptările privind o redresare a cererii determinată de potențialele reduceri ale ratei dobânzii din SUA, susțin piața țițeiului”, a declarat Toshitaka Tazawa, analist la Fujitomi Securities.
„Creșterea anticipată a cererii de kerosen din cauza vremii reci din SUA este un alt factor de susținere”, a adăugat el.
Administrația Biden a anunțat vinerea trecută extinderea sancțiunilor care vizează producătorii de petrol și petroliștii ruși, urmată de măsuri suplimentare împotriva bazei militar-industriale a Rusiei și a eforturilor de evaziune a sancțiunilor.
Principalii clienți ai Moscovei, China și India, caută acum pe glob barili de înlocuire, ceea ce duce la o creștere a tarifelor de transport maritim.
Investitorii așteaptă, de asemenea, cu nerăbdare să vadă orice alte posibile perturbări ale aprovizionării, deoarece Donald Trump își va prelua mandatul lunea viitoare.
„Riscurile crescânde de aprovizionare continuă să ofere un sprijin larg prețurilor petrolului”, au scris analiștii ING într-o notă, adăugând că se așteaptă ca administrația Donald Trump să adopte o poziție dură față de Iran și Venezuela, cei doi furnizori principali de țiței.
Cu cât s-a scumpit un plin
Comparativ cu luna trecută, potrivit peco-online, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 5,7%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 20 de lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.
În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 5.3%, ceea ce înseamnă ca un plin (50 de litri) costa astăzi cu 19 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.
În aceasta perioada România se afla pe locul al 7-lea în Uniunea Europeană in topul țărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria, Cipru, Cehia, Lituania, Malta, Polonia.
În cazul motorinei, țara noastră este situată pe locul 8 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria, Cipru, Cehia, Luxemburg, Malta, Polonia, Spania.