Petrom a scumpit iar carburanții/ Benzina a depășit pragul de 7 lei, după 9 majorări de preț într-o lună

Statie Petrom 7

Petrom, liderul pieței carburanților din România, a efectuat luni dimineață cea de-a noua scumpire a benzinei și motorinei din ultima lună. Seria majorărilor de prețuri a început pe 18 ianuarie 2024. De atunci, prețurile au crescut cu 45 de bani pe litru în cazul benzinei și cu 42 de bani pe litru în cazul motorinei.

Luni, 19 februarie 2024, benzina și motorina s-au scumpit din nou cu câte 8 bani pe litru. O scumpire similară a fost aplicată joia trecută, pe 15 februarie. Iar pe 8 februarie, au fost efectuate, Petrom a aplicat două majorări de preț într-o singură zi, o dată cu 8 bani, apoi, cu încă doi bani.

Stația Petrom Vitan, monitorizată de Economedia, afișează luni dimineață următoarele prețuri: 7,05 lei pentru un litru de benzină standard și 7,52 lei pe litru în cazul motorinei standard.

Potrivit peco-online, prețul benzinei standard la stațiile Petrom din Capitală este cuprins acum între 7,00 lei și 7,06 lei pe litru, iar cel al motorinei standard, între 7,50 lei și 7,53 lei.

În prima zi a anului, prețurile au crescut după majorarea accizelor cu 29 de bani pe litru la benzină și cu 26 de bani pe litru la motorină. Pe 4 ianuarie, Petrom a operat o primă reducere a prețurilor, cu 8 bani pe litru, atât pentru benzină, cât și pentru motorină. Iar pe 10 ianuarie 2024, ieftinirea a fost de 4 bani pe litru. O zi mai târziu, prețul benzinei a mai scăzut cu un ban.

Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 4,6 %, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 15,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 4,2%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 15 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

Tot peco-online.ro mai arată că în această perioadă România se află pe locul 4 în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria, Cipru și Malta. În cazul motorinei, țara noastră este situată pe locul 4 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria, Cipru și Malta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *