Petrom începe peste câteva zile să aducă gaze din Turcia. Contract încheiat pentru 4 milioane metri cubi zilnic

gaze conducte Foto: Dreamstime

Petrom a semnat cu firma turcă BOTAȘ un contract de achiziție de gaze care permite aducerea până la 4 milioane de metri cubi zilnic în România, punctul de intrare fiind Kardam/Negru Vodă (Bulgaria). Potrivit unui comunicat al turcilor, livările încep de la 1 octombrie 2023, adică, din acest weekend, și durează timp de 18 luni, până în martie 2025. Petrom este ea însăși producătoare de gaze, circa 4 miliarde mc anual. Turcii nu sunt un producător însemnat de gaze, nu încă, pentru că urmează să extragă cantități însemnate din Marea Neagră, dar sunt un mare comerciant de gaze. Pe aici vin gaze de la ruși, Southstream, și din Caspica.

„BOTAȘ continuă să înregistreze progrese constante în vederea atingerii obiectivelor stabilite în conformitate cu noua viziune a Secolului din Turcia. Cu scopul de a deveni unul dintre primii zece exportatori ai țării noastre în termen de trei ani, BOTAȘ a semnat un acord semnificativ cu OMV Petrom, una dintre cele mai mari companii energetice din regiune”, arată compania turcă.

Pe lângă comerțul cu gaze naturale, părțile au mai convenit să dezvolte cooperarea în domeniul transportului, depozitării, producției și tehnologiilor energetice verzi, se mai arată în comunicat.

„BOTAȘ, care a încheiat cu succes acorduri importante pentru exportul de gaze naturale către țări din regiune precum Grecia, Bulgaria și Ungaria, își sporește contribuția la securitatea și diversitatea aprovizionării cu energie pe piețele vecine și în Europa prin includerea României printre țările cărora le furnizează gaze. În acest context, BOTAȘ continuă să negocieze noi acorduri de export cu diverse țări și companii”, mai spun turcii.

România produce local circa 9 miliarde de metri cubi de gaze, Romgaz, Petrom și BSOG, și importă alte circa 2 miliarde mc. În prezent, producția curentă este de circa 24 de milioane de metri cubi zilnic. Prin conductele Trasngaz, țara noastră asigură tranzitul altor cantități ce vin dinspre Bulgaria către vecinii molodveni, ucraineni sau unguri.

Foto: Dreamstime

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *