Petrom, scumpire semnificativă a benzinei și motorinei marți / Prețul carburanților a urcat cu circa 60 de bani pe litru de la începutul anului

Redacția ian. 24, 2023 2 comentarii
Petrom 24 ianuarie 2023

Scumpire semnificativă a carburanților la Petrom, de Ziua Unirii Principatelor. Astfel, prețurile benzinei standard și motorinei standard au crescut cu câte 9 bani pe litru.

Este cea mai mare majorare de preț din acest an, după ce prețurile au crescut cu câte 4 sau 5 bani la litru. Prima scumpire a avut loc sâmbătă, 14 ianuarie, cu câte 5 bani pe litru. Prețurile au continuat să urce pe 17 ianuarie, pe 19 ianuarie, pe 20 ianuarie și pe 21 ianuarie.

Potrivit Monitorul Prețurilor și peco-online, la stațiile Petrom din Capitală, un litru de benzină standard costă între 6,53 și 6,59 lei. Iar motorina standard costă între 7,69 și 7,72 lei.

La 1 ianuarie, scumpirile s-au datorat eliminării compensării de 50 de bani pe litru. Astfel, la 1 ianuarie, litrul de motorină a urcat cu 38 de bani, iar cel de benzină cu 36 de bani, pentru că, tot în prima zi din an, executivul a redus accizele.

Apoi, Petrom a aplicat mai multe scumpiri succesive, iar litrul de benzină și motorină standard a urcat cu aproximativ 60 de bani față de prima zi din an.

Scumpirile au loc pe fondul creșterii cotațiilor internaționale ale petrolului Brent.  Astfel, de la 77,84 de dolari/baril pe 4 ianuarie, cotația a ajuns pe 24 ianuarie la e 87,96 dolari/baril, cea mai ridicată din ultimele două luni.

Comparativ cu luna trecută, scrie peco-online.ro, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 8 %, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astazi cu 24 de lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 6,7%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 24 de lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile. În această perioadă, România se afla pe primul loc în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină. În cazul motorinei, țara noastră este situată pe locul 3 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria și Malta.

Comentarii

  1. Păi chiar credea cineva că austriecii de la OMV vor plăti taxa de solidaritate din profitul lor? Tot românul de rând va plati. Așa este când avem un stat slab.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *