Piața americană a locurilor de muncă s-a consolidat în mod neașteptat în decembrie

steag Statele Unite SUA Sursa foto: Unsplash

Companiile americane au angajat în luna decembrie mai mulţi muncitori decât se estima şi, în acelaşi timp, au majorat salariile, situaţia solidă de pe piaţa muncii punând sub semnul întrebării aşteptările pieţelor financiare că Rezerva Federală va începe să reducă dobânzile încă din luna martie, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Departamentul Muncii a anunţat vineri că economia americană a creat 216.000 de locuri luna trecută, cu 43.000 de posturi mai mult decât cele 173.000 de locuri de muncă înfiinţate în noiembrie. Cifrele pentru luna decembrie anunţate de vineri de Departamentul Muncii sunt peste estimările economiştilor intervievaţi de Reuters care mizau pe aproximativ 170.000 de noi locuri de muncă.

În total, economia americană a creat 2,7 milioane locuri de muncă în 2023, semnificativ mai puţin decât cele 4,8 milioane posturi înfiinţate în 2022. Această încetinire reflectă atât reducerea cererii pentru mâna de lucru, cât şi încetinirea generală a economiei, după ce Rezerva Federală a majorat dobânda de referinţă cu un total de 525 de puncte de bază.

Analiştii estimează că economia americană trebuie să creeze aproximativ 100.000 de locuri de muncă în fiecare lună pentru a ţine pasul cu creşterea populaţiei în vârstă de muncă.

Datele de pe piaţa muncii sugerează că economia americană a evitat recesiunea anul trecut şi cel mai probabil va continua să crească pe parcursul anului 2024, pentru că o piaţă a muncii rezistentă susţine cheltuielile de consum, responsabile pentru aproximativ două treimi din activitatea economică a SUA.

Chiar dacă piaţa muncii pare a fi rezistentă, există totuşi riscul unor probleme ascunse. Majoritatea locurilor de muncă create în ultimele luni au fost concentrate în câteva sectoare, precum ospitalitatea sau îngrijirile medicale. De asemenea, cresc angajările în sectorul public, pe măsură ce autorităţile locale şi centrale încearcă să aducă personalul din educaţie la nivelul la care era înainte de pandemie.

Datele privind locurile de muncă sunt urmărite cu atenţie de instituţiile financiare de pe Wall Street pentru semnale cu privire la direcţia în care se îndreaptă economia americană.

În condiţiile în care inflaţia continuă să se reducă, oficialii Fed încep să se gândească la momentul în care ar trebui să înceapă să reducă dobânzile, urmărind cu atenţie evoluţiile de pe piaţa muncii, în încercarea de a ghida cea mai mare economie a lumii spre o aşa-numită aterizare lină, în cadrul căreia ritmul de creştere a preţurilor se normalizează, iar recesiunea este evitată.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.