Piața de internet fix din România este dominată de trei mari furnizori, iar unul deține peste 70% din conexiuni, spune o asociație de profil/ Numărul furnizorilor a scăzut de aproape cinci ori în ultimii 17 ani, iar oferta este limitată pentru consumatori  

router internet Sursa foto: Pixabay

Piaţa de telecomunicaţii din România este dictată de operatorii majoritari, spune preşedintele Asociaţiei InterLAN, Eric Băleanu. Asociația Interlan este o organizație non-profit a furnizorilor de servicii de acces la Internet din România.

El a atras atenția că numărul furnizorilorde servicii de Internet a scăzut în România de aproape cinci ori, în ultimii 17 ani, de la 1.400 la circa 300. Acest lucru face ca oferta să fie limitată pentru consumator, a spus Băleanu la evenimentul “Internet.ro încotro în vremuri AI?”, organizat de Digital Transformation Council, potrivit Agerpres.

“Posibilitatea consumatorului final de a alege între mai multe oferte concurente este, în ultimul timp, din ce în ce mai limitată, în timp ce costurile cu infrastructura şi cu serviciile sunt în creştere, lucrul acesta defavorizând operatorii de reţele. În acelaşi timp, există presiune pe preţuri, iar piaţa de telecomunicaţii din România este dictată cumva de operatorii majoritari. Avem nişte preţuri care sunt de ani de zile îngheţate şi costuri care cresc de la an la an. Numărul de operatori este într-o continuă scădere. Am plecat de la peste 1.400 de operatori şi am ajuns, în momentul de faţă, în România, la puţin peste 300 de operatori de servicii de acces la Internet. În general, majoritatea operatorilor mici operează în unu, maximum două judeţe. Deci, dacă împărţim numărul total de operatori la numărul de judeţe, o să vedem că nu sunt chiar foarte mulţi şi oferta nu este chiar aşa de diversă. Competitorul principal deţine, în momentul de faţă, peste 70% din numărul de conexiuni, iar împreună cu ceilalţi doi operatori care domină piaţa, practic au aproape 99% din piaţă. Aşadar, toţi ceilalţi furnizori din piaţa de servicii de telecomunicaţii deţin 1% din total”, a spus Băleanu.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Un raport ANCOM publicat în luna mai a acestui an arăta că, în ceea ce privește Internetul fix, după numărul de conexiuni, primii 3 furnizori sunt: RCS&RDS (70%), grupul Orange (17%) şi Vodafone (11%).

Potrivit lui Băleanu, 43% dintre utilizatorii de Internet nu cunosc viteza serviciului la Internet pe care l-au contractat, iar 61% dintre respondenţi au spus că au achiziţionat serviciul pentru preţul cel mai mic.

În ceea ce priveşte preţurile pentru serviciile de Internet, România se află în topul primelor zece ţări care practică cele mai mici tarife.

“Costul internetului în România, pe baza datelor raportate de utilizatori, a rămas plat timp de foarte mulţi ani. Am extras un top al preţului conexiunilor la internet în ţările din regiune. După cum vedeţi, România este în afara zonei ţărilor din Uniunii Europene cu cu preţul la internet în general. În Uniunea Europeană cel mai mic preţ, în afară de România, este în Bulgaria, de 12 euro. În regiune, în general, intervalul este între 12 şi 17-18 euro. Am investigat în mai multe ţări din lume care este costul conexiunii la internet. Este un top care are peste o sută de poziţii şi am extras primele zece poziţii. România este, în momentul de faţă, pe locul şase la nivel global în topul celor mai ieftine conexiuni de acces la internet”, a menţionat şeful Asociaţiei IntreLAN.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: