Pieţele de capital au avut o evoluţie volatilă marţi, în frunte cu activele din Rusia, după ce Vladimir Putin a trimis trupe în cele două republici separatiste din estul Ucrainei, transmite CNBC, citat de News.ro.
Dolarul a urcat la aproape 81 de ruble ruseşti pe unitate, după anunţul lui Putin, cel mai scăzut nivel al rublei din ultimii doi ani, înainte de a reveni la pragul de 79 de ruble.
Grivna ucraineană a scăzut însă şi mai mult, cu 2,1% faţă de rublă.
Grivna Ucrainei s-a depreciat cu până la 1,4%, la 29,1196 pentru un dolar – cel mai redus nivel de când moneda a scăzut brusc în 2015, când ţara s-a îndreptat către o restructurare a datoriei.
Moneda s-a depreciat cu aproape 10% de la sfârşitul lunii octombrie, când conflictul cu Moscova s-a intensificat, pe măsură ce investitorii au renunţat la activele ucrainene pe fondul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la desfăşurarea de trupe ruseşti în apropierea graniţelor Ucrainei şi a temerilor că Rusia se pregăteşte pentru un atac militar împotriva Ucrainei.
Indicele bursier MOEX al Rusiei a scăzut cu până la 6%, la cel mai scăzut nivel de la jumătatea anului 2020, dar a recuperat majoritatea pierderilor pentru a fi tranzacţionat în declin cu 1,6%.
Indicele RTS a coborât cu aproximativ 1,6%, după un declin de până la 6,5% în timpul tranzacţiilor.
În Europa, iundicele paneuropean STOXX 600 a urcat cu 0,07%, DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 0,26%, iar CAC 40 al bursei din Paris a stagnat. Indicele londonez FTSE 100 a urcat cu 0,13%.
Acţiunile din regiunea Asia-Pacific au închis marţi în scădere.
Monedele digitale au avut o evoluţie negativă, iar bitcoin a scăzut până la 36.370 dolari pe unitate, cel mai scăzut nivel din mai mult de două săptămâni, înainte de a reveni la 37.755 dolari pe unitate.
Analiştii Goldman Sachs au declarat marţi că estimările lor implică o reducere de aproximativ 5% a S&P 500, de 8% a Stoxx 600, 0,25 puncte procentuale pentru randamentul obligaţiunilor pe termen de 10% ale Trezoreriei SUA şi de aproximativ 2% pentru euro faţă de dolar.
S-au observat reduceri mai mari la monedele satelit europene, în timp ce aurul ar urma să fie tranzacţionat cu o primă de aproximativ 5%, pe baza riscurilor incluse în preţurile pieţei până în prezent.