Pieţele de capital au avut o evoluţie volatilă marţi, în frunte cu activele din Rusia, după ce Vladimir Putin a trimis trupe în estul Ucrainei

bursa actiuni sursa foto: Pexels.com

Pieţele de capital au avut o evoluţie volatilă marţi, în frunte cu activele din Rusia, după ce Vladimir Putin a trimis trupe în cele două republici separatiste din estul Ucrainei, transmite CNBC, citat de News.ro.

Dolarul a urcat la aproape 81 de ruble ruseşti pe unitate, după anunţul lui Putin, cel mai scăzut nivel al rublei din ultimii doi ani, înainte de a reveni la pragul de 79 de ruble.

Grivna ucraineană a scăzut însă şi mai mult, cu 2,1% faţă de rublă.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Grivna Ucrainei s-a depreciat cu până la 1,4%, la 29,1196 pentru un dolar – cel mai redus nivel de când moneda a scăzut brusc în 2015, când ţara s-a îndreptat către o restructurare a datoriei.

Moneda s-a depreciat cu aproape 10% de la sfârşitul lunii octombrie, când conflictul cu Moscova s-a intensificat, pe măsură ce investitorii au renunţat la activele ucrainene pe fondul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la desfăşurarea de trupe ruseşti în apropierea graniţelor Ucrainei şi a temerilor că Rusia se pregăteşte pentru un atac militar împotriva Ucrainei.

Indicele bursier MOEX al Rusiei a scăzut cu până la 6%, la cel mai scăzut nivel de la jumătatea anului 2020, dar a recuperat majoritatea pierderilor pentru a fi tranzacţionat în declin cu 1,6%.

Indicele RTS a coborât cu aproximativ 1,6%, după un declin de până la 6,5% în timpul tranzacţiilor.

În Europa, iundicele paneuropean STOXX 600 a urcat cu 0,07%, DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 0,26%, iar CAC 40 al bursei din Paris a stagnat. Indicele londonez FTSE 100 a urcat cu 0,13%.

Acţiunile din regiunea Asia-Pacific au închis marţi în scădere.

Monedele digitale au avut o evoluţie negativă, iar bitcoin a scăzut până la 36.370 dolari pe unitate, cel mai scăzut nivel din mai mult de două săptămâni, înainte de a reveni la 37.755 dolari pe unitate.

Analiştii Goldman Sachs au declarat marţi că estimările lor implică o reducere de aproximativ 5% a S&P 500, de 8% a Stoxx 600, 0,25 puncte procentuale pentru randamentul obligaţiunilor pe termen de 10% ale Trezoreriei SUA şi de aproximativ 2% pentru euro faţă de dolar.

S-au observat reduceri mai mari la monedele satelit europene, în timp ce aurul ar urma să fie tranzacţionat cu o primă de aproximativ 5%, pe baza riscurilor incluse în preţurile pieţei până în prezent.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: