Acțiunile americane au avut cel mai prost început de an din 2022, pe fondul temerilor că tarifele anunțate de Donald Trump vor declanșa stagflație, în timp ce ziua de miercuri, 2 Aprilie, denumită de Trump „Ziua Eliberării” dă fiori. Este ziua în care președintele SUA va anunța noi tarife, în timp ce Wall Street se prăbușește.
S&P 500 a scăzut cu 4,6% în primul trimestru din 2025, iar Nasdaq Composite a pierdut 10,4%. Investitorii sunt în alertă înaite de ceea ce Donald Trump a numit „Ziua Eliberării”, 2 aprilie, ziua în care președintele SUA urmează să anunțe noi taxe vamale.
În timp ce piețele americane scad, bursele europene și asiatice înregistrează performanțe mixte, iar aurul atinge un nou record.
Temerile de recesiune înainte de „Ziua Eliberării”
Wall Street se teme că taxele impuse partenerilor comerciali vor încetini economia și vor crește inflația. De asemenea, sentimentul în rândul consumatorilor și al companiilor s-a răcit brusc, potrivit mai multor sondaje recente, notează Financial Times.
Potrivit Goldman Sachs, riscul de recesiune în SUA a crescut la 35%, față de 20% anterior.
Investitorii se pregătesc pentru evenimentul „Ziua Eliberării” al lui Trump, programat miercuri, 2 aprilie, când președintele SUA este așteptat să anunțe noi tarife, pe lângă taxele deja existente pentru importurile de bunuri precum oțelul și aluminiul.
Jesse Mark, de la Jefferies, consideră că această situație este „foarte mult auto-provocată”.
„Nu cred că vreunul dintre noi se aștepta la un asemenea zgomot de fond continuu, la lipsa de claritate privind modul în care administrația își va atinge obiectivele”, a declarat Jesse Mark, șeful global al piețelor de capital de acțiuni de la banca americană Jefferies. „Se simte foarte mult ca o rană autoprovocată.”
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În cădere liberă
Acțiunile Big Tech au fost cele mai afectate, pe fondul temerilor legate de supraevaluarea investițiilor în inteligența artificială. Nvidia a pierdut aproape 20% din valoare.
Producătorul de mașini electrice al lui Elon Musk, Tesla, s-a prăbușit cu 36%. Giganții din industrie Apple și Microsoft au pierdut aproximativ 10% fiecare.
Companiile orientate către consumatori și alte acțiuni sensibile economic au scăzut, de asemenea, puternic. Nike a pierdut 16% după ce a declarat că războiul comercial și prudența consumatorilor complică eforturile sale de a stimula vânzările ca parte a unui plan de redresare. FedEx a scăzut cu 13% după ce și-a redus prognoza de profit pentru 2025 și a avertizat asupra unei „slăbiciuni și incertitudini continue în economia industrială a SUA”.
Acțiunile europene au depășit performanța celor americane
În fața incertitudinilor, investitorii s-au îndreptat spre active sigure. Aurul a atins un maxim istoric de 3.128 dolari pe uncie, iar randamentele obligațiunilor pe 10 ani au scăzut la 4,21%.
În acest timp, piețele europene și asiatice au avut evoluții mixte.
Acțiunile europene au depășit performanța celor americane, într-o schimbare semnificativă față de 2023 și 2024, când Wall Street a devansat rivalii săi.
Indicele FTSE 100 din Londra și Stoxx 600 din Europa au crescut cu aproximativ 5% în monedele locale.
Indicele Topix al Japoniei a scăzut cu 4,5%, iar Hang Seng din Hong Kong a urcat cu 15%.
„Este o incertitudine generală mult mai mare care apasă asupra sentimentului investitorilor”, a spus Charles De Boissezon, șef global al strategiei de acțiuni la Société Générale.
„Anunțurile [privind tarifele] continuă să se schimbe, dar ceea ce au în comun este că [ele] pur și simplu nu sunt bune pentru creșterea globală”, a mai spus De Boissezon, citat de Financial Times.