Planul Comisiei Europene de reducere a datoriei publice a Greciei și Italiei

bani, POCU, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Sursa: Facebook/ Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

Ziarul financiar german Handelsblatt publică un articol exclusiv despre datoria publică a țărilor din zona euro și despre planurile Comisiei Europene referitoare în special la Grecia și Italia și notează: „Comisia dorește să monitorizeze mai îndeaproape reducerea datoriei publice în zona euro pe viitor și, de asemenea, să ofere guvernelor naționale mai multă flexibilitate”, scrie Rador.

Potrivit informațiilor obținute de Handelsblatt de la Bruxelles, fiecare guvern va trebui, pe viitor, să convină cu autoritățile de la Bruxelles asupra unui plan concret, multianual de reducere a datoriilor. Astfel, Comisia adaptează Pactul de stabilitate și creștere la noua realitate de după pandemia de coronavirus. Bruxelles-ul va menține un plafon al datoriei de 60% din PIB ca obiectiv pe termen lung. Însă Comisia dorește să introducă un nou obiectiv gradual de 90% pentru așa-numitele țări cu risc ridicat, cum ar fi Italia și Grecia.

„Aceste țări din zona euro vor fi supuse unei presiuni sporite de a realiza tăieri de cheltuieli până când își vor reduce datoria la 90%. Ele vor trebui să găsească o modalitate durabilă de a-și reduce datoria în următorii patru ani. Comisia Europeană își va prezenta probabil propunerea de reformare a Pactului de stabilitate și creștere în luna noiembrie. Inițial, intenționase să prezinte acest plan la sfârșitul lunii octombrie, dar trebuiau realizate mai întâi acordurile pe plan intern.

Pactul de Stabilitate și Creștere a fost suspendat de la începutul pandemiei de coronavirus în primăvara anului 2020. Este programat să intre în vigoare din nou în 2024, dar într-o formă care va conține noi reforme”, se mai scrie în articolul din Handelsblatt.

Sursa: Facebook/ Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *