Ministrul de Finanțe al Germaniei, Christian Lindner, a spus un NU ferm la apelul lui Mario Draghi pentru mai multe datorii comune ale UE pentru a stimula investițiile private, transmite Politico. Refuzul oficialului german a venit la mai puțin de trei ore după ce economistul Mario Draghi a prezentat un plan mult-așteptat pentru însănătoșirea economiei UE. Planul prevede, printre altele, și emiterea de datorie comună de către UE, o soluție respinsă în mod tradițional de Germania și Olanda și care au făcut o excepție în pandemia Covid.
Lindner a declarat pentru POLITICO că punerea în comun a „riscurilor și răspunderii creează probleme democratice și fiscale”. El a comentat propunerile de partajare a împrumuturilor UE dezvăluite luni în raportul lui Draghi privind viitorul competitivității UE. „Germania nu va fi de acord cu acest lucru”, a spus Lindner.
În raportul său, Draghi a declarat că UE trebuie să investească încă 800 de miliarde de euro în fiecare an până în 2030, ca estimare prudentă. El a afirmat că este nevoie de mai multe împrumuturi comune și că finanțarea publică va declanșa mai multe investiții private.
„Problema noastră nu este lipsa subvențiilor, ci birocrația și o economie planificată”, a spus Lindner. „Mai multe datorii publice înseamnă plata dobânzilor, dar nu creează neapărat mai multă creștere.”
Raportul a propus cheltuirea a 300 de miliarde de euro în sectorul energetic, investind în rețele transfrontaliere și sprijinind industria cleantech. Draghi a declarat că alte 150 de miliarde de euro ar trebui investite în transporturi pentru a crea „infrastructura de încărcare” necesară pentru vehiculele electrice, sprijinind o tranziție în care producătorii europeni de automobile au fost deja devansați de cei din China.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a fost alături de Draghi la prezentarea raportului său, a prezentat două modalități de a obține mai mulți bani: creșterea sumei pe care UE o poate strânge direct și solicitarea unor contribuții mai mari din partea țărilor.