Planurile companiei Meta a lui Mark Zuckerberg de a construi în SUA un centru de date pentru inteligență artificială care să funcționeze pe bază de energie nucleară au fost zădărnicite în parte pentru că o specie rară de albine a fost descoperită pe un teren destinat proiectului, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, scrie Financial Times.
Zuckerberg plănuise să încheie un acord cu un operator existent de centrale nucleare pentru a furniza energie electrică fără emisii pentru un nou centru de date care să sprijine ambițiile sale în materie de inteligență artificială.
Cu toate acestea, potențialul acord s-a confruntat cu multiple complicații, inclusiv probleme de mediu și de reglementare, au declarat aceste persoane.
Descoperirea speciei rare de albine într-o locație de lângă centrala în care urma să fie construit centrul de date ar fi complicat proiectul, a declarat Zuckerberg la o reuniune Meta a tuturor angajaților săptămâna trecută, potrivit a două persoane familiarizate cu reuniunea.
Lovitura vine în contextul în care rivalii Amazon, Google și Microsoft au încheiat recent acorduri cu operatorii de centrale nucleare pentru a satisface cererile tot mai mari de energie din centrele de date, în contextul în care se întrec în a antrena și menține modelele de inteligență artificială mari consumatoare de energie. O interogare AI consumă de până la 10 ori mai multă energie decât o căutare standard pe Google.
Meta continuă să exploreze diverse oferte pentru energie fără emisii de carbon, inclusiv nucleară, a declarat una dintre persoane. Meta a refuzat să comenteze.
Energia nucleară este văzută din ce în ce mai mult ca o modalitate de a obține energie stabilă, 24 de ore din 24, în timpul războaielor IA dintre grupurile Big Tech.
Cu toate acestea, și energia nucleară are costuri inițiale ridicate și necesită mult timp pentru a fi construită. Din punct de vedere istoric, industria occidentală a depins de Rusia pentru combustibilul nuclear.
De asemenea, criticii avertizează cu privire la riscurile acumulării de deșeuri radioactive toxice, care trebuie depozitate în condiții de siguranță, în caz contrar putând dăuna grav atât oamenilor, cât și mediului.
În septembrie, Microsoft a anunțat că va repune în funcțiune centrala nucleară dezafectată de la Three Mile Island, Pennsylvania.
Amazon a plătit 650 de milioane de dolari în martie pentru a instala un centru de date lângă centrala nucleară Susquehanna Steam Electric, tot în Pennsylvania.
Google, între timp, a declarat luna trecută că a comandat șase până la șapte reactoare nucleare modulare mici de la compania americană Kairos Power, devenind astfel prima companie de tehnologie care pune în funcțiune noi centrale nucleare.
Zuckerberg este presat să demonstreze investitorilor că pariul său total pe inteligența artificială va da roade, deoarece cheltuielile de capital ale companiei continuă să crească, având în vedere investițiile în servere și centre de date pentru dezvoltarea tehnologiei de ultimă oră.
Zuckerberg le-a spus angajaților care au participat la întrunire că, dacă afacerea ar fi continuat, Meta ar fi fost primul grup Big Tech care ar fi folosit inteligența artificială alimentată nuclear și ar fi avut cea mai mare centrală nucleară disponibilă pentru alimentarea centrelor de date, au declarat două persoane.
O persoană familiarizată cu această chestiune a declarat că Zuckerberg a fost frustrat de lipsa de opțiuni nucleare în SUA, în timp ce China a adoptat energia nucleară. China pare să construiască reactoare nucleare într-un ritm rapid, în timp ce în SUA au fost puse în funcțiune doar câteva reactoare în ultimele două decenii.
Meta a declarat că a atins deja „zero emisii nete” în operațiunile sale începând din 2020.