Liderii UE vor discuta vineri despre modul în care blocul comunitar s-ar putea descurca fără gazul rusesc și se așteaptă ca aceștia să acuze Moscova că folosește energia ca armă prin reducerea aprovizionării, ceea ce, potrivit avertismentelor Germaniei, ar putea duce la închiderea parțială a industriei sale în această iarnă.
Liderii celor 27 de națiuni ale Uniunii Europene vor acuza, potrivit unui proiect de declarație a summitului văzut de Reuters, pentru creșterea galopantă a inflației și pentru scăderea creșterii globale pe războiul care a început exact acum patru luni.
În urma sancțiunilor occidentale fără precedent impuse din cauza invaziei, o duzină de țări europene au fost lovite până acum de întreruperi ale fluxurilor de gaz din Rusia.
Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a avertizat că țara sa se îndreaptă spre o penurie de gaze dacă livrările rusești vor rămâne la fel de scăzute ca în prezent, iar unele industrii vor trebui să fie închise la iarnă.
„Companiile ar trebui să oprească producția, să își concedieze muncitorii, lanțurile de aprovizionare s-ar prăbuși, oamenii s-ar îndatora pentru a-și plăti facturile de încălzire”, a declarat el pentru revista germană Der Spiegel, adăugând că acest lucru face parte din strategia președintelui rus Vladimir Putin de a diviza țara.
Ziarele italiene au relatat vineri că Roma a cerut liderilor UE să se întâlnească din nou pentru o reuniune excepțională la jumătatea lunii iulie pentru a discuta o posibilă plafonare a prețului la gazul rusesc, pentru care premierul italian Mario Draghi a făcut presiuni.
Potrivit proiectului de vineri, liderii vor cere executivului UE să găsească soluții de aprovizionare cu energie ca răspuns la arma pe care Moscova o folosește ceea ce privește importurile de gaze.
De asemenea, ei vor sublinia că economiile lor rămân fundamental puternice și se vor angaja să rămână uniți ca răspuns la provocările create de război, pe care Moscova îl numește „operațiune militară specială”.