Planuri pentru patru centre de vaccinare în parcurile industriale din Cluj

Bosch, Tetarom Cluj, parc industrial Sursa foto: Tetarom

 

La Cluj se pregătește deschiderea a șapte fluxuri de vaccinare împotriva coronavirusului,în parcurile industriale ale județului. Costurile ar urma să fie suportate de firmele care au închiriat spațiile. Cele patru centre de vaccinare vor fi cu circuit închis și operare în Registrul Electronic Național de Vaccinări și aici ar putea fi vaccinate 20.000 de persoane, cu produsul AstraZeneca.

Este vorba despre angajați ai companiilor rezidente în parcurile industriale Tetarom, locuitori ai județului Cluj: două fluxuri se amenajează la De’Longhi, două fluxuri la Bosch, un flux la Emerson și alte două fluxuri – Transilvania Construcții. ”Centrele de vaccinare vor fi amenajate, susținute financiar și cu personal medical propriu, de companiile beneficiare”, arată Instituția Prefectului Cluj. La cele 7 fluxuri de vaccinare vor fi arondate toate societățile rezidente în parcurile industriale, în colaborare directă cu Consiliul Județean Cluj și societatea Tetarom, care administrează parcurile publice din județ.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Clarificări privind procedurile de lucru și modalitatea de gestionare a vaccinurilor s-au stabilit în cadrul unei ședințe de lucru de luni, la care a participat nucleul județean de vaccinare, format din reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Serviciul de Telecomunicații Speciale și reprezentați ai companiilor direct implicate.

Subrefectul Irina Munteanu ne-a declarat că deocamdată inițiativa se află la nivel de propuneri. “Discutăm toate aspectele implicate într-un astfel de proces amplu. Foarte importantă este colaborarea dintre factorii implicați și obiectivul pe care îl avem și anume vaccinarea cât mai rapidă a unui număr cât mai mare de persoane în județ. Vorbim despre un număr mare de angajați și în egală măsură locuitori ai întregului județ Cluj. Pe de altă parte, avem centre disponibile atât la nivelul județului Cluj, cât și la nivelul municipiului Cluj-Napoca, care vor fi operaționalizate la finalul acestei luni cel mai probabil, în funcție de dozele de vaccin existente la nivel național. Se vaccinează în acest moment în 25 de centre cu toate cele trei tipuri de vaccin. Fiecare județ se adaptează și inovează în funcție de specific și cadrul socio-economic propriu”, a spus Munteanu. Detaliile urmează să fie stabilite clar, inclusiv la nivel de CNCAV. “Este un demers agreat în linii mari, sănătos și de dorit, considerăm. Avem nevoie să vaccinăm cât de mult putem, bineînțeles în funcție de consimțământul fiecăruia. Și în timp cât mai scurt”, a mai menționat subprefectul.

 

Marile companii s-au implicat în realizarea centrelor de vaccinare la Timișoara și Sibiu

Nu e primul exemplu de implicare din partea marilor companii în procesul de vaccinare. Compania germană Continental, care are o prezență puternică în România, cu fabrici și centre de dezvoltare, a investit în amenajarea și utilizarea a două centre de vaccinare în Timișoara și Sibiu. În acest caz însă, centrele sunt disponibile pentru toți locuitorii. Cu peste 20.100 de angajați în România, Continental este unul dintre marii angajatori din vestul țării și, la fel ca toate companiile industriale, s-a confruntat cu perturbări ale producției din cauza pandemiei. Deschiderea celor două centre a avut loc în urma colaborării cu primăriile Timișoara și Sibiu, iar centrele sunt deja deschise pentru programări. La Timișoara, costurile pentru infrastructura, amenajarea și utilarea noului centru public de vaccinare situat în Calea Buziașului au fost suportate de Continental Automotive Timișoara, în timp ce Bega Group a pus la dispoziție spațiul. Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat în ianuarie că s-au identificat 17 spații care îndeplinesc condițiile pentru desfășurarea procesului de vaccinare, dintre care 9 au fost puse la dispoziție gratuit din mediul privat: de Medlife, Genki Medical Center, Iulius Mall, Vox Tehnology Park, ISHO, Continental.

Discutând despre situația campaniei în România și a “centrelor speciale”, coordonatorul campaniei de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță, a declarat la Digi24 că este corect să existe centre cu circuit închis.”Este corect din toate punctele de vedere să existe centre de vaccinare cu circuit închis, pentru a prelua din sarcina celorlalte centre. Aceste centre se supun acelorași reguli. Centrele regionale de depozitare primesc solicitări de la DSP-uri, sunt eliberate în baza programărilor, iar DSP distribuie dozele către centrele MApN și MAI cât și către celelalte centre. În momentul în care a trebuit să facem acele reprogramări provocate de întârzierea în livrarea vaccinului, vaccinarea s-a sistat în centrele speciale, cu excepția personalului care efectua misiuni externe”, a mai spus Gheorghiță la Digi24.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: