Platformă de locuri de muncă: Vara începe cu o creștere fulminantă a joburilor din turism. Angajatorii nu mai caută la fel de mulți angajați remote, dar angajații vor în continuare joburi de la distanță / Crește numărul de joburi care au salariul afișat

vama veche litoral 1 mai weekend vacanta concediu sursa foto: Info Sud-Est

Primele șase luni ale anului au venit cu peste 160.000 de oferte noi de joburi postate de angajatori, nivel similar cu aceeași perioadă a anului trecut, arată platforma de locuri de muncă eJobs. Retailul și serviciile ocupă, ca de fiecare dată, primele două locuri ale clasamentului celor mai activi angajatori, însă, odată cu apropierea verii, operatorii din turism câștigă vizibil mai mult teren la acest capitol. Cu 20.000 de joburi noi, postate de la începutul anului și până acum, dar cu precădere în ultima lună, cei care recrutează pentru sectorul turistic se află pe locul al patrulea în ierarhie, după angajatorii din industria alimentară, aflați pe locul al treilea.

„Împărțite pe domenii de activitate, de la începutul anului și până acum, au fost postate 40.000 de joburi pentru retail, 26.000 pentru servicii, 21.000 pentru industria alimentară și 20.000 pentru turism. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, vedem o creștere a numărului de joburi din turism, dar și o ușoară scădere a ofertelor venite din zona de call center / BPO și IT / telecom”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Tot spre deosebire de anul trecut, se observă o tendință descrescătoare a intenției angajatorilor de a recruta pentru poziții remote. Astfel, de la începutul anului și până acum, au fost postate aproape 10.000 de joburi remote (dintr-un total de peste 160.000 de joburi), în timp ce anul trecut numărul acestora era de aproximativ 17.000. În scădere față de 2022 se regăsesc și joburile din străinătate: din ianuarie și până acum, au cumulat 6,7% din numărul total de locuri de muncă postate versus 8,7% în 2022.

„87,4% dintre joburile scoase anul acesta în piață de angajatori au fost pentru România și au reprezentat joburi pentru care este necesară prezența la birou. Dacă nu zilnic, măcar 2-4 zile pe săptămână. Această schimbare de poziționare a angajatorilor față de munca remote a fost una dintre tendințele importante ale acestui an pe piața muncii. S-a lovit, însă, de o dorință în creștere a candidaților pentru a aplica la job-urile care le permit să decidă singuri de unde vor să lucreze”, explică Bogdan Badea.

În acest sens, din cele 4,4 milioane de aplicări înregistrate în perioada 1 ianuarie – 30 mai, 83,6% au fost pentru joburile din România, non – remote, 14,7% pentru cele remote și 1,7% pentru străinătate. Comparativ cu anul trecut, rămâne identic procentul aferent aplicărilor pentru oportunitățile din afara țării, însă crește cel pentru remote și scade cel pentru joburile care necesită prezența permanentă la birou.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„În plus, vedem ceva mai multă efervescență la nivel general în ceea ce privește aplicările. Avem aproximativ 900.000 de aplicări în fiecare lună, în creștere cu aproape 10% față de anul trecut. Și numărul de candidați noi din platformă a avut o evoluție de 17% în această perioadă comparativ cu prima jumătate de an din 2022”, mai spune Bogdan Badea.

Cele mai multe aplicări au fost direcționate către anunțurile angajatorilor din retail. Urmează serviciile, sectorul de call center / BPO, IT / telecom, financiar bancar, turism și industria alimentară.

O altă tendință importantă pentru această primă jumătate de an este legată de creșterea numărului de joburi care au salariul afișat în anunțul de angajare. Dacă în primul semestru al anului trecut sub 30% din joburile postate aveau salariul publicat în anunțul de angajare, anul acesta, procentul a urcat la aproape 40%. Concret, 53.000 de locuri de muncă aveau salariul menționat și vizibil pentru toți candidații.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: