Platformă de recrutare: Cele mai dinamice industrii în context pandemic sunt Medicină/Sănătate, Transporturi/Distribuţie, Logistică şi Vânzări

Redacția nov. 3, 2021 0 comentarii
Spital operație chirurgie sănătate InquamPhotos - Cornel Putan

În luna octombrie, s-au observat trei tendinţe importante în domeniul recrutării, potrivit unei platforme de HR: accelerarea locurilor de muncă de la distanță, atât în oferta companiilor, cât şi în interesul candidaţilor, creşterea aplicărilor pentru joburile ce necesită nivel mediu de experienţă şi conturarea industriilor cu activitate specifică în pandemie. Contextul epidemiologic continuă să-şi facă simţite efectele în piaţa muncii, unde restricţiile necesare pentru gestionarea valului 4 dictează noi tendinţe în recrutare, arată reprezentanții BestJobs, citați de Agerpres.

Procesul de recrutare devine şi el mai flexibil, aliniat cu nevoile jucătorilor, astfel că tot mai mulţi recrutori apelează la instrumente online pentru analiza, selecţia şi chiar intervievarea candidaţilor, precizează sursa citată.

Chiar dacă joburile remote au devenit o realitate constantă încă din vara anului 2019, schimbarea recentă a contextului epidemiologic a adus noi creşteri. Astfel, peste 110.000 de CV-uri au fost depuse la joburi remote în luna octombrie, cu 12% mai multe decât în luna anterioară. Companiile s-au conformat şi ele, astfel că 11% dintre ofertele de joburi disponibile pe BestJobs au fost pentru poziţii remote, în creştere cu 8% faţă de lunile de vară.

Cele mai multe aplicări în luna octombrie au fost înregistrate tocmai pentru un job remote, în condiţiile în care 2.700 de oameni şi-au depus CV-ul pentru o poziţie de Agent Customer Care eMAG (remote) în cadrul companiei Dante International.

Pe de altă parte, pandemia nu a influenţat nevoia de dezvoltare a candidaţilor, astfel că în luna octombrie s-a observat o creştere cu 5% a aplicărilor pentru joburile ce necesită un nivel mediu de experienţă comparativ cu luna anterioară. 45% din volumul total de aplicări din octombrie au fost pentru poziţii mid-level. Această categorie de joburi se adresează atât candidaţilor care vor să evolueze şi păşească în treapta superioară de experienţă, cât şi celor care vor să facă o schimbare în carieră, pe acelaşi nivel.

Celelalte categorii au atras aplicanţi în proporţie de 40% pentru entry-level, 11% pentru seniori şi 4% pentru poziţii de conducere.

Cele mai dinamice industrii în contextul sanitar sunt Medicină/Sănătate, Transporturi/Distribuţie, Logistică şi Vânzări.

Aplicările pentru poziţiile în Medicină/ Sănătate au crescut cu 30% faţă de luna septembrie şi au reprezentat 4% din totalul aplicărilor din ultima lună, iar în domeniile Transporturi/Distribuţie şi Logistică au fost deschise aproximativ 1.500 de poziţii noi pentru livratori mâncare numai în luna octombrie, cu 10% mai multe decât în septembrie.

În Vânzări, în luna octombrie au fost înregistrate 210.000 de aplicări, cu 26% mai multe decât în septembrie.

“Asistăm la un scenariu deja familiar, cel al muncii cu precădere de la distanţă, care generează şi alte trenduri. Luna octombrie, care a corespuns şi manifestării de vârf a valului al patrulea, ne-a indicat cu claritate direcţia către care se îndreaptă piaţa muncii, comportamente noi, dar şi industrii ce cunosc o creştere accelerată fiind favorizate în această perioadă. Estimăm că vor mai apărea schimbări pe piaţa muncii, pe fondul contextului sanitar, dar observăm deja lejeritatea companiilor în a se adapta la această realitate, ca urmare a experienţei de la începutul pandemiei”, a explicat Andrei Frunză, CEO BestJobs România.

În luna octombrie, pe platforma de recrutare BestJobs s-au înregistrat peste 1.000.000 de aplicări la joburile disponibile, în creştere cu 10% faţă de luna anterioară.

Foto: InquamPhotos / Cornel Putan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *