Platforma prin care se vor atrage cele 46 miliarde euro din Politica de Coeziune 2021-2027, disponibilă din 16 mai, a anunțat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

Marcel Boloș Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) anunţă că platforma prin care se vor atrage cele 46 miliarde euro din Politica de Coeziune 2021-2027 va fi disponibilă din 16 mai şi precizează tot ce trebuie să ştie cei interesaţi să depună proiecte.

”În această perioadă este în curs de finalizare dezvoltarea sistemului informatic MySMIS2021/SMIS2021+, sistemul unic de management al informaţiei privind fondurile externe nerambursabile aferente perioadei de programare 2021-2027”, anunţă MIPE, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, potrivit calendarului operaţionalizării noului MySMIS, începând cu data de 16 mai proiecte aferente perioadei de programare 2021 – 2027 vor putea fi depuse într-o variantă optimizată a aplicaţiei.

”Dezvoltarea sistemului informatic MySMIS2021 este unul dintre elementele – cheie în absorbţia celor 46 de miliarde de euro din Politica de Coeziune 2021-2027, pentru că ea răspunde acelei cerinţe de digitalizare care facilitează accesul la finanţare pentru beneficiari. Totodată, eficientizează activităţile Autorităţilor de Management, de la definirea apelului şi până la implementarea proiectului. Anul acesta avem 534 de apeluri, aşteptate cu mare interes de către beneficiari, iar măsurile de debirocratizare şi de simplificare vor face ca rezultatele să se vadă mai curând în economie şi în viaţa comunităţilor”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Dezvoltarea sistemului informatic pentru atragerea fondurilor

Potrivit MIPE, aplicaţia MySMIS2021 acoperă toate etapele ciclului de viaţă al unui proiect – definirea apelului, elaborarea şi depunerea proiectului (cererii de finanţare), evaluarea, contractarea, achiziţiile, implementarea şi monitorizarea, prin module dedicate. Între modulele aplicaţiei există o interdependenţă, astfel încât informaţiile pot fi, pe de o parte, asociate codului unic al proiectului, şi pe de altă parte, agregate la diferite niveluri ale programului operaţional.

Operaţionalizarea MySMIS, reglementată de Guvern la finalul anului trecut

Potrivit ministerului, cadrul instituţional pentru dezvoltarea şi funcţionarea sistemului unic de management al informaţiei privind fondurile externe nerambursabile aferente perioadei de programare 2021-2027 a fost adoptat de Guvern prin OUG nr. 172. Actul normativ prevede că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va asigura dezvoltarea aplicaţiilor, administrarea tehnică a acestora şi a sistemului informatic MySMIS2021/ SMIS2021+, în timp ce MIPE va asigura administrarea operaţională.

”Sistemul va îndeplini toate cerinţele de securitate, integritate şi confidenţialitate cu privire la schimbul electronic de date între autorităţile responsabile de programe şi beneficiar şi pe cele de asigurare a disponibilităţii şi funcţionării în timpul şi în afara programului de lucru standard, cu excepţia perioadelor de întreţinere tehnică”, a mai transmis MIPE

46 de miliarde de euro pentru investiţii strategice

Potrivit documentului citat, în 2022, România a primit aprobarea Acordului de Parteneriat şi a tuturor celor 16 programe aferente Politicii de Coeziune 2021-2027, care aduc României 46 de miliarde de euro pentru investiţii strategice în spitale mai sigure, reţele strategice de transport, modernizarea infrastructurii de apă şi canalizare şi sprijin pentru mediul de afaceri.

 

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii

  1. Acest minister, MIPE,e unul inutil!
    MIPE nu e capabil sa gestioneze baza de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie și e Capabil sa gestioneze platforme pentru proiecte cu Fonduri Europene?
    Ha,ha,ha!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *