Pledoarie pentru digitalizarea monedei europene: “Dacă BCE nu introduce euro digital, plățile vor fi dominate de Big Tech”

bani, euro, monede Foto: Moneda euro / Pexels.com

„Dacă BCE ar decide să nu introducă euro digital, în viitor Europa s-ar putea afla într-o situație în care oferta de servicii de plată ar putea fi dominată de operatori străini, cum ar fi giganții tehnologici mondiali, capabili să ofere pe scară largă forme de monedă artificială”, scrie Fabio Panetta, membru al consiliului de administrație al BCE, într-un pasaj din discursul publicat pe blogul băncii centrale, potrivit publicației italiene La Stampa, preluate de Rador.

Euro digital ar fi echivalentul bancnotelor euro, dar în format digital. Ar fi o formă electronică de monedă emisă de Eurosistem (BCE și băncile centrale naționale) și accesibilă tuturor cetățenilor și firmelor, după cum arată o prezentare a BCE.

De ce pledează BCE pentru această schimbare? Moneda digitală ar ajuta la soluționarea situațiilor în care cetățenii nu mai preferă numerarul și ”ar evita dependența de mijloace de plată digitale emise și controlate din afara zonei euro, care ar putea submina stabilitatea financiară și suveranitatea monetară”, potrivit unui articol explicativ al instituției.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Pregătirea pentru euro digital reprezintă, prin urmare, o modalitate de a proteja autonomia Europei și de a evita scenarii nedorite”, mai arată oficialul european.

Aceste scenarii nu sunt iminente – continuă Panetta -, dar cetățenii se pot baza totuși pe Eurosistem, BCE și pe băncile centrale naționale din zona euro pentru a urmări evoluția acestor riscuri și pentru a fi pregătiţi să le contracareze. „Nu este surprinzător faptul că unii observatori de astăzi nu percep beneficiile potențiale ale unui euro digital. Instituțiile publice au însă sarcina de a identifica provocările viitoare în timp util și de a se pregăti din timp pentru a le face față; ele trebuie să acționeze în apărarea intereselor cetățenilor, chiar dacă această cale a prevenirii nu duce întotdeauna la glorie”.

Spre deosebire de companiile private sau companiile de tehnologie, „care își bazează succesul pe exploatarea unor cantități mari de date, băncile centrale nu operează cu scopul de a maximiza profiturile și nici nu obțin venituri din deținerea de informații personale sau din exercitarea puterii de piață”.

Obiectivul euro digital ar fi, prin urmare, cel de a oferi „cetățenilor un instrument de plată inovator, sigur și stabil, care va fi susţinut de o bancă centrală independentă, o condiție prealabilă pentru dezvoltarea unui sistem modern de plăți private. Dacă va fi introdus, va putea fi utilizat fără costuri și cu respectarea confidenţialităţii, asigurând posibilitatea de a efectua plăți digitale oriunde în zona euro”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: