PNL propune reducerea contribuțiilor sociale plătite de angajați, de la 25% la 20%, și instituirea unui plafon maxim pentru contribuțiile la sănătate la cel mult 3 salarii de bază minim brute, de la 1 ianuarie 2024

bani, lei, finante, bancnote, bani numarati Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Deputații și senatorii PNL, în frunte cu Dan Vîlceanu și Florin Cîțu, au depus la Senat mai multe propuneri pentru modificarea politicilor fiscale, printre care și reducerea contribuțiilor sociale plătite de angajați, de la 25% la 20%, și instituirea unui plafon maxim pentru calculul şi plata contribuţiilor sociale de sănătate, la maximum 3 salarii de bază minime brute (9.000 de lei) pe ţară garantate în plată, începând cu 1 ianuarie 2024. 

„Povara fiscală aplicată asupra persoanelor care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor este una dintre cele mai mari din spaţiul Uniunii Europene. Printre consecinţele acestei stări de fapt putem enumera: un nivel ridicat al muncii la negru sau în zona gri, un număr covârşitor de salarii minime brute, o destimulare a muncii în favoarea diferitelor forme de asistenţă socială. Mai mult decât atât, inflaţia galopantă înregistrată în orizontul de timp 2022-2023 impune adoptarea unor măsuri cu caracter fiscal care să conducă la majorarea veniturilor nete ale tuturor angajaţilor, atât din sectorul public, cât şi din sectorul privat, în scopul protejării relative a puterii de cumpărare aangajaţilor. De asemenea, trebuie precizat faptul că, indiferent de nivelul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, asiguraţii dispun de acelaşi pachet de servicii de sănătate”, se precizează în expunerea de motive.

Propunerea legislativă are în vedere și diminuarea cu 5 puncte procentuale, de la 25% la 20% a contribuţiilor de asigurări sociale, începând cu 1 ianuarie 2024.

„Măsurile propuse vor asigura un volum relativ constant al cererii agregate la nivel naţional, cu impact pozitiv asupra veniturilor fiscale: TVA, accize, impozit pe salarii. Va exista, pe termen mediu, şi un impact bugetar pozitiv de runda a doua, ca urmare a stimulării consumului şi creşterii economice”, potrivit proiectului depus la Senat.

În proiect se mai precizează faptul că relativa diminuare a veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat va fi compensată, pe termen scurt, prin transferuri de la bugetul de stat, iar pe termen mediu şi lung deputații și senatorii PNL anticipează o creştere a veniturilor de asigurări sociale şi o echilibrare a bugetului asigurărilor sociale de stat.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

  1. 1.
    Stabilrea unui plafon a contribuţiilor sociale de sănătate, la la maximum 3 salarii de bază minime brute pare in regula.
    Mai ales ca nimeni nu stie unde se duc acesti bani.
    2.
    Reducerea contribuțiilor sociale plătite de angajați, de la 25% la 20% Nu este in regula pentru ca:
    Aceasta contributie se retine din salariu, constituie baza de calcul pentru determinarea punctajului nediu anual la pensie si in timp se produce scaderea nr de puncte pentru care se va plati pensia viitorului pensionar.
    Scade in timp punctajul mediu anual.
    In fapt ar trebui revenit la plafonul de 5 sau 6 salarii medii impozitate cu cas.
    Pentru a preveni aparitia in viitor a unor pensii senzational de mari fata de restul pensiilor.
    O simpla analiza asupra celor 90-100.000 de salarii de peste 20.000 lei pe luna arata ca Un salariu de 25000 lei luna e impozitat cu 25%, adica 6250 lei.
    Convertit in punctaj mediu lunar echivaleaza cu 3,5 puncte.
    Mai pe scurt:
    Astfel cei cu salarii mari, primesc multe puncte anual respectiv pensie foarte mare cat au fost numiti in functii publice.
    Fata de masa critica de 4 milioane care acumuleaza la pensie 0,75 sau 0,80 puncte anual.
    E normal ca un Presedinte de CJ. ,un Prefect cu salarii de plus 40.000 lei /luna sa ia 5 puncte la punctaj lunar vs cei 4.mil.salariati amintiti mai sus?
    Se nasc alte speciale?
    Așa ca instituirea unui plafon de 6 salarii minime brute pentru cas se impune!
    Daca vor pensii mari aceasta castă de privilegiati poate aplica in privat cu banii lor la fondurile private de pensii!
    In timp statul castiga nemaifinanțându-le si pensiile exorbitante!
    Nu e destul ca plateste salarii uriase pe baza de incompetenta?😯😯

  2. F ok raționamentul privind pensiile viitoare ale bugetarilor cu salaries uriase! Însă de ce nu intervine și aici statul, anume plafonarea acestor salarii pentru bugetari? Căci iată, in senat si-au aprobat astăzi ca pensia speciala sa nu poata fi mai mare decât… venitul din perioada de activitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *